3 mrt 2012

Steven Hall - Gehaaid

Gehaaid is een roman over liefde en verlies, maar ook een avonturenroman die je meeneemt in een fantastische wereld, voor zover je in deze wereld wil meegaan. De kunst is dit avontuur symbolisch te blijven benaderen.

Eric Anderson wordt wakker op een plek die hij niet herkent, en hij weet niet wie hij is. De enige herinnering die hij nog heeft, is die aan een grote, verloren liefde (Clio). Hij ontvangt raadselachtige briefjes met opdrachten, ondertekend door Eric de Eerste. Op diens aanraden zoekt hij hulp bij dokter Randle. Zij deelt hem mee dat hij een dissociatieve stoornis heeft ontwikkeld die zijn geheugen aantast. De psychiater raadt hem aan zijn nieuwe leven in te kleuren en niet achter het verleden te jagen. Wanneer de nieuwe Eric Anderson zich belaagd voelt door een mysterieuze kracht, besluit hij de aanwijzingen van de eerste Eric Anderson te lezen en op te volgen.

De eerste Eric Anderson is gedood door een ludoviciaan, een agressieve, conceptuele haai die rondzwerft in de gedachten- en communicatiestromen van mensen en zich voedt met hun herinneringen. De eerste Eric Anderson leert de tweede hoe hij de ludoviciaan kan buitensluiten, maar om definitief komaf te maken met de Ludoviciaan zal Eric op avontuur moeten gaan.

In een duizelingwekkend avontuur gaat Eric samen met zijn kat Ian op pad en leert hij het meisje Scout kennen, die hem doet denken aan Clio. Het is vrij voorspelbaar dat ze verliefd worden op elkaar. Scout heeft echter bewust contact gezocht met Eric, omdat zij ook gebaat is bij de vernietiging van zijn "haai". Samen gaan ze door de on-ruimte - de verborgen ruimtes in gebouwen en achter muren op zoek naar Trey Fidorous, de expert op het gebied van conceptuele vissen. In een spannend slot tracht het drietal op een conceptuele boot de haai op te sporen en te doden.

Gehaaid was al voor verschijning een sensatie en veroorzaakte een stormloop op de filmrechten. De roman heeft ondertussen de status van cultklassieker verworven. Enige obstakel is het onconventionele karakter van de roman. Niet iedereen zal het boek vatten. De haai beweegt zelfs op de pagina's van het boek; er is een gedeelte opgenomen waarin hij letterlijk van de bladzijden naar het oog van de lezer toe zwemt. Zo doet de Gehaaid denken aan bv. Mark Z. Danielewski's Het Kaartenhuis. Het idee van de ludoviciaan zal voor sommige lezers vaag zijn. Meegaan in het concept is als een duik in het diepe. Als je hier echter toe bereid bent, kom je verfrist en aangenaam verrast boven water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten