5 mrt 2012

David Vann - Legende van een zelfmoord

 Met deze semi-autobiografische debuutroman waaraan David Vann (°1966) 10 jaar heeft geschreven onderzoekt hij de zelfmoord van zijn vader James Edwin Vann en probeert hij het schuldgevoel van zich af te schrijven. Vader Vann, een tandarts en verwoede visser, schoot zichzelf in 1980 een kogel door het hoofd kort nadat hij van plan was om naar Sukkwan Island (Alaska) te gaan en zijn zoon David, die na de scheiding bij zijn moeder verbleef had geweigerd om hem te vergezellen. De plaats van het gebeuren is het noordelijk  gelegen Alaska. Vann is afkomstig van het eiland Adak (de Aleouten : een eilandengroep tussen de VS en Rusland). In 2010 telde men er 326 bewoners. 


De ongetemde natuur, beren en wolven, de vistrips met zijn vader, het is het habitat van Vann, vooral in het langste verhaal "Sukkwan Island" waarin de vader met zijn dertienjarige zoon Roy, Vanns fictionele alter ego, een afgelegen eiland opzoekt komen deze uitvoerig aan bod. Hij hoopt dat hij er de relatie met zijn zoon nieuw leven kan inblazen door samen te vissen en jagen.

De vader/zoon-relatie krijgt echter een gruwelijke wending wanneer de zoon zichzelf ombrengt en de vader van verdriet met zijn dode zoon in een slaapzak gaat ronddolen. Dit is een vorm van emotionele wraak van de schrijver omdat hij jarenlang met zijn dode vader heeft rondgelopen. In het verhaal draait hij de rollen om en wil zijn vader laten voelen hoe het voelt om achtergelaten te worden.
Het openingsverhaal "Ichtyologie" geeft de gebeurtenissen uit Vanns jeugd weer. De scheiding van zijn ouders heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt en maakt het hem onmogelijk om verder te gaan met zijn leven. Vader Vann werkt  als tandarts, pleegt overspel met zijn assistente en jaagt zichzelf na een mislukt avontuur als solovisser een kogel door het hoofd. Via de vissen volgen we Roys reacties op deze gebeurtenissen. In "Een legende over goede mannen" beschrijft hij de mannen met wie zijn moeder na de scheiding omging doch die snel weer vertrokken.

Mijn eerste kennismaking met David Vann was een aangename kennismaking en ik kijk reeds uit naar zijn opvolger Caribou Island waarvan de bespreking dra op deze blog zal verschijnen.

                                           
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten