6 mrt 2012

David Vann - Caribou Island

Na zijn sterke entree met ‘Legende van een zelfmoord’ (2010) imponeert David Vann met de al even ijzingwekkende roman ‘Caribou Island’.

Opnieuw is de ruige natuur van Alaska de locatie en is het boek gebaseerd op waargebeurde familieverhalen uit Vanns leven. Een eerste waargebeurd verhaal is de zelfmoord van zijn overgrootmoeder, die door haar tienjarige dochtertje (Vanns grootmoeder) thuis werd aangetroffen. Ze had zich opgehangen. Het tweede verhaal is al even gruwelijk. De moeder van Vanns stiefmoeder schoot haar man dood en daarna zichzelf, toen ze zijn jarenlange overspel ontdekte.


In “Caribou Island” is Irene de centrale figuur. Ze is een gepensioneerde onderwijzeres met twee volwassen kinderen en een echtgenoot, Gary. Die heeft het in zijn hoofd gekregen dat hij een hut wil bouwen op een verlaten eiland. Het is een droom die hij al jaren koestert, maar die hij door omstandigheden nooit heeft kunnen realiseren. Bij Irene groeit langzaam het besef dat zij geen deel uitmaakt van die droom. Erger nog, ze begrijpt plots dat hij nooit van haar heeft gehouden. Zij was gewoon voorhanden op het juiste moment. Dit laatste project van Gary zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor hun huwelijk en Irene vreest dat hij deze helse onderneming wil aanwenden om zich eindelijk van haar te verlossen.

Ook de andere koppels in het boek zijn allesbehalve schoolvoorbeelden. Rhoda, de dochter van Irene en Gary, is verloofd met Jim, een eikel eerste klas. Hij bedriegt haar zodra hij de kans krijgt en liegt erover zonder verpinken. Ook al voelt Rhoda dat er iets niet helemaal in de haak is, ze geeft er de voorkeur aan het niet te zien. Met het personage van Jim heeft Vann zich helemaal kunnen uitleven. “Hij is gebaseerd op mijn vader”, zegt Vann. “Die maakte in het echte leven twee huwelijken kapot door overspel”. Als een soort subtiele wraak, laat Vann zijn personage Jim door de modder kruipen voor een bloedmooie vrouw die half zo oud is als hij.

Een roman over het huwelijk en over de vraag of we de erfenis van onze ouders kunnen afschudden. Ben je gedoemd tot destructieve relaties als je als kind het slechte voorbeeld hebt gekregen? Vann is zelf - tot nader order - het bewijs van het tegendeel. Hij groeide op in een familie waar alle huwelijken op de klippen liepen, maar is ondertussen zelf al tien jaar gelukkig getrouwd. Toch maakt Vann zich geen illusies. Hij beseft dat dit geen enkele garantie biedt voor de toekomst.

Interview met David Vann verschenen in het boekennummer van Knack Extra :

 http://www.knack.be/s-avonds-kroop-ik-met-het-geweer-van-mijn-vader-uit-het-raam/article-1195121259173.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten