6 mrt 2012

Ali Smith - Als niet dan zou

Ali Smith schrijft boeken zoals die maar weinig verschijnen. De romans en korte verhalen van de Schotse auteur nestelen zich onder je huid. ‘Als niet dan zou’ is wat dat betreft niet anders dan de rest van haar oeuvre.

Zoals gebruikelijk in romans van Smith leren we in het boek een groot aantal personages kennen, die losjes met elkaar verbonden zijn door een op het oog onbelangrijke gebeurtenis. In ‘Als niet dan zou is dat het verhaal rond de onopvallende Miles Garth, die zich tijdens een etentje verschanst in de logeerkamer van zijn gastvrouw en weigert er weer uit te komen.

Miles blijft in leven met behulp van kraanwater en voedsel dat onder de deur door geschoven wordt, terwijl er langzaam een cultus rond zijn persoon ontstaat. Een lang uit het oog verloren vriendin, de bekakte eigenares van het huis, haar buurmeisje en een oude vrouw nemen je mee in het verhaal, geleid door hun gedachten, die soms de vorm aannemen van een stream of consciousness.

Smith heeft een volstrekt originele verbeeldingskracht, waarmee ze ongenadig kleinburgerlijkheid en hypocrisie te lijf gaat zonder een moment moralistisch te worden. Het gay randje komt voor rekening van Mark Palmer, een homoseksuele man die Miles onder zijn hoede neemt. Met een ontroerende omzichtigheid wordt Marks relatie met zijn grote liefde Jonathan beschreven. Ali Smith weet voorzichtig om te gaan met schoonheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten