11 mrt 2012

Benjamin Kunkel - Besluitloos

Besluitloos is een complexloze roman en tevens het debuut van Benjamin Kunkel, wiens stijl me wat doet denken aan Douglas Coupland. We volgen het ogenschijnlijk banale leven van Dwight Wilmerding tijdens een aantal weken. Het boek is onderverdeeld in drie grote en logische hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk behelst de periode van enkele weken die het tweede hoofdstuk, zijn verblijf in Ecuador, voorafgaat.

In het eerste hoofdstuk komen we meer te weten over het dagelijkse leven van Dwight die als een bon-vivant door het leven wandelt, zich nergens zorgen om makend. Als zoon van gescheiden ouders heeft hij een ietwat ongepaste fixatie op zijn linkse zus Alice. Zijn huisgenoot Dan heeft een oplossing voor zijn besluiteloosheid. Zo kan Dwight nooit beslissen of hij nu echt een relatie wil en of hij wel gelukkig is met zijn werk of toch maar iets anders moet zoeken. Een medicijn, Abulinix genaamd, dat nog in een testfase zit, moet mensen in staat stellen krachtdadige beslissingen te nemen. Dwight's leven komt in een stroomversnelling wanneer hij in een tijdsspanne van enkele dagen wordt ontslagen en een uitnodiging ontvangt van een vroegere klasgenote om haar in Ecuador te komen bezoeken. Nog niet wetende of het middel al werkt, het duurt tien dagen eer het medicijn aanslaat, vertrekt Dwight naar Ecuador nadat hij het lot hierover heeft laten beslissen door een munt op te gooien.

In Ecuador loopt niets zoals Dwight het had gepland. De ontvangst is eerder koel en zijn vriendin Natasja is de volgende dag met de noorderzon verdwenen. Dwight zit opgescheept met diens vriendin Brigid en besluit (onder invloed van de Abulinix?) ter plaatse te blijven en er het beste van te maken. Samen gaan ze op avontuur in de jungle van de Amazone, waar Dwights gevoelens ten overstaan van Brigid exponentieel toenemen. Net op het moment dat hij deze gevoelens wil uiten, loopt het mis. Brigid kan Dwights gedrag niet meer rijmen met de jongen die ze eerst had leren kennen, terwijl Dwight volledig onder de invloed van de Abulinix geraakt.

In het laatste hoofdstuk zou je denken dat Dwight met de staart tussen de benen terugkeert naar New York, maar hij "besluit" te blijven. Onder invloed van een lokale drug gooit Dwight alle remmingen van zich af en komen hij en Brigid nader tot elkaar. Wat Dwight niet weet is dat hij het voorwerp van een samenzweringscomplot blijkt te zijn tussen Brigid en Dwights zus Alice. En dat is niet alles waarin Dwight zich schromelijk heeft vergist. In een afsluitende epiloog tenslotte wordt de bestaansreden van deze roman verklaard.

Besluitloos (2004) is jammer genoeg Benjamin Kunkel's enige roman tot op heden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten