13 mei 2014

Yuri Herrera - Voortekenen van het einde van de wereld

Yuri Herrera maakte vorig jaar een opvallend debuut met Kroniek van een hofzanger. Mexico is zijn biotoop en in zijn eerste roman maakte hij de lezer wegwijs in de wereld van een drugskartel. In zijn tweede roman, eveneens een klein boekje van amper meer dan 100 bladzijden, gaat het over de exodus van Mexicanen die illegaal naar Amerika trekken voor een beter leven. Makina wil er niet blijven. Zij gaat op zoek naar haar broer, die erheen is getrokken om zijn rechten op te eisen. Hun vader die hen vroeg heeft verlaten, is recent gestorven en heeft er een stuk grond achtergelaten. Makina is een mooie jongedame die van geen kleintje is vervaard en weet wat ze wil. Met behulp van de contacten van haar moeder kan ze met moeite en een kleine schotwond de grens oversteken.

Die contacten uit het corrupte dorp waar ze vandaan kom, verlangen wel dat ze een pakje meeneemt. Dat moet ze afleveren aan een ander niet nader genoemd contact. Ze kijkt niet wat ze met zich meedraagt, haar enige doel is haar broer te vinden. Ze wordt achtervolgd, maar kan haar opdracht tot een goed einde brengen. De gringo's die ze tegenkomt, helpen haar op weg naar haar broer, maar ze ondervindt dat haar landgenoten die de oversteek hebben gemaakt hun thuisland missen. "De mensen zijn hier eenzaam, maar aan spullen hebben ze geen gebrek".

Ze weet zeker dat ze zal terugkeren, ze is immers belangrijk in haar dorp. Ze werkt in de dorpscentrale en geeft er berichten door in drie talen. Ze acht zichzelf onvervangbaar. Na lang zoeken vindt ze haar broer en hoort diens lange geschiedenis aan. Hij heeft zijn lotsbestemming gevonden en zal niet meer terug naar huis keren. Zelf maakt ze zich op om terug huiswaarts te gaan, waar haar moeder en zusje op haar wachten.

Meneer H en meneer Q, de oversteek en Het Grote Zomp. Weinig tot niets wordt bij naam genoemd. Dit korte verhaal baadt in een duistere sfeer met een sterk hoofdpersonage die haar mannetje wel kan staan, vooral tegenover andere mannen. Voortekenen van het einde van de wereld is een kort en krachtig gebalde roman die je met plezier in één ruk uitleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten