23 mei 2014

Een zomer vol romans

De zomer is in aantocht en de uitgeverijen presenteren hun nieuwe aanbod. Omdat het vaak moeilijk is door de bomen het bos te zien, hierbij alvast vijf romans die de komende maanden zullen verschijnen en alvast mijn aandacht wisten te trekken.

Christos Tsiolkas - Barracuda (juni 2014 - Anthos)

In het boek Barracuda van Christos Tsiolkas droomt Daniel Kelly, afkomstig uit een arbeiderswijk in Melbourne, Australië, van olympisch goud bij het zwemmen. Nadat hij wordt gescout door de zwemcoach van een prestigieuze particuliere school krijgt hij een beurs aangeboden. Maar zijn zelfingenomen en rijke klasgenoten mogen hem niet. Het contrast tussen Daniels kleurrijke, warme familieleven thuis en de snoeiharde competitie op school is schrijnend. Wanneer Daniel, ook wel Barracuda genaamd, alles verliest, leert hij wat het betekent om een goed mens te zijn - en wat er voor nodig is er een te worden.

Barracuda van Christos Tsiolkas draait niet alleen om faalangst en zelfvertrouwen, maar is ook een zedenschets van het door sport bezeten Australië. Een boek over vriendschap en familiebanden, dromen en desillusies.
 

Tom Rachman - De opkomst en ondergang van grootmachten (juni 2014 - Agathon)

Tooly Zylberberg is dol op thee, lange wandelingen door de heuvels van Wales en haar verlieslijdende boekhandel World's End. Niemand weet dat ze bovendien hoeder is van een aantal geheimen uit haar verleden die ze zelf liever niet onder ogen ziet. Wanneer Tooly wordt gesommeerd aan het ziekbed van een man die haar vader beweert te zijn, gaat ze op zoek naar de antwoorden die ze al zo lang probeert te omzeilen.

De opkomst en ondergang van grootmachten is een ingenieuze literaire puzzeltocht die drie decennia en diverse continenten omspant, en die voert langs alle excentrieke personages die hebben bijgedragen aan de opvoeding van Tooly Zylberberg.


John Williams - Augustus (augustus 2014 - Lebowski)
 
Imperator Caesar Augustus is nauwelijks achttien jaar oud als zijn oom Julius Caesar in 44 v.C. wordt vermoord. Augustus wint de daaropvolgende machtsstrijd en wordt vier jaar later de princeps die de teugels van het Romeinse Rijk in handen houdt. In dit Amerikaanse antwoord op Ik, Claudius, beschrijft John Williams – in zijn inmiddels vertrouwde vloeiende stijl – het verhaal van een man die ervan droomt het corrupte Rome te bevrijden van het juk van wispelturige warhoofden en roofzuchtige rijken.

Williams deed jarenlang onderzoek naar het leven van Augustus en beschrijft diens leven met de pen van een dichter. Het maakt de roman tot een levendige verbeelding van het klassieke Rome, waarin op intuïtieve wijze gestalte wordt gegeven aan het verlangen naar macht.


Martin Amis - Het interessegebied (augustus 2014 - Atlas Contact)

SS-man Golo Thomsen - verbindingsofficier en tevens de neef van een hooggeplaatste nazi in Berlijn - is werkzaam in het Interessegebied, de benaming voor een streng afgeba-kend deel van Auschwitz. Hij wordt verliefd op Hannah Doll, niemand minder dan de vrouw van de kampcommandant. Tegen de achtergrond van de minst romantische plek op aarde geeft Thomsen zich over aan deze onbezonnen obsessie, al kan hij de gevolgen vrij nauwkeurig overzien.

Kan er überhaupt sprake zijn van liefde op zo n gewelddadige plek? En kunnen we elkaar in de ogen kijken nadat we gezien hebben wie we echt zijn? Het Interessegebied is een verontrustende, meesterlijke, oneindig trieste roman.


Karl Ove Knausgard - Schrijver (september 2014 - De Geus)
 
Het vijfde deel van Mijn Strijd is geschreven met enorme kracht en oprechtheid. Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij met zijn studieaan de schrijversacademie. Het wordt een enorme teleurstelling: het blijkt moeilijkerdan gedacht zichzelf opnieuw uit te vinden en zich los te maken van zijn autoritaire vader.Hoewel hij verschillende sterke vriendschappen opbouwt en hij intense liefdesverhoudingenbeleeft, blijft zijn talent voor schaamte en zelfkritiek hem achtervolgen. Hij neemt wanhopige en destructieve beslissingen, waardoor hij zichzelf en anderen pijn doet, meestal onder invloed van een flinke hoeveelheid alcohol. Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande in een turbulente tijd waarin hij debuteert en zijn vader sterft.

Het zesde en laatste deel in Mijn Strijd, getiteld Vrouw, verschijnt september 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten