25 mei 2014

De tien beste Nederlandstalige schrijvers volgens Das Magazin

De tien beste jonge schrijvers volgens  Das Magazin

 

Op 23 mei is De Tien verschenen, het tiende nummer van het literaire tijdschrift Das Magazin dat als gebonden boek, met linnen omslag, is uitgebracht. Er werd al enige tijd met spanning naar uitgekeken omdat daarin ‘een definitieve selectie’ wordt gepresenteerd van de tien beste jonge Nederlandstalige schrijvers van dit moment: de na 1 januari 1980 geboren schrijvers die het gezicht zullen zijn van de literatuur van morgen.
 
 
 
Granta
De formule is ontleend aan Granta Best of Young British Novelists, de lijst van Britse auteurs onder veertig die volgens het literaire tijdschrift Granta de meest beloftevolle zijn. De lijst werd voor het eerst gepubliceerd in 1983, met daarop namen als Salman Rushdie, Graham Swift, Martin Amis, Julian Barnes, Ian McEwan en Kazuo Ishiguro. Gezien de respons werd toen besloten elke tien jaar zo’n lijst te publiceren.

Verhaal
In Das Magazin worden de gekozen auteurs geintroduceerd in de vorm van een speciaal voor deze uitgave geschreven verhaal dat hun schrijverschap als het ware definieert. Ze hadden daarvoor niet minder dan een half jaar om met het beste te komen dat ze te bieden hebben. De tien werden gekozen door Daniël van der Meer en Toine Donk, de oprichters van Das Magazin, samen met gastredacteuren Herman Brusselmans en Katrijn van Hauwermeiren, redacteur bij Prometheus/Bert Bakker.

De tien (in alfabetische volgorde)
* Özcan Akyol
* Hanna Bervoets
* Yannick Dangre
* Daan Heerma van Voss
* Thomas Heerma van Voss
* Philip Huff
* Daniel Pefko
* Christophe Van Gerrewey
* Joost de Vries
* Maartje Wortel

De lijst telt twee vrouwelijke auteurs (Bervoets en Wortel) en twee Vlaamse (Dangre en Van Gerrewey). Het boek is geïllustreerd door tekenaars als Father Futureback, Hedof, Gino Bud Hoiting, Jordy van den Nieuwendijk en Saa Ostoja. (bron : literatuurplein.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten