29 apr 2012

Patrick Dewitt - De Gebroeders Sisters


De gebroeders Sisters zijn broers Eli en Charlie Sisters. Deze roman speelt zich af om en rond California ten tijde van de goldrush (1850). De broers, die ingelijfd zijn door de commodore om zijn vuile werkjes op te knappen, moeten een zekere Hermann Kermit Warm een lesje leren; lees ... uit de weg ruimen. Deze avonturenroman die zeer beeldend en humoristisch is geschreven, vertelt de belevenissen van beide broers die vanuit Oregon naar San Francisco vertrekken op zoek naar hun prooi.

De band tussen beide broers die op pad gaan wordt uitvoerig beschreven en staat centraal in deze roman. Ze zijn op elkaar aangewezen, maar toch zijn ze heel verschillend. Als het er op aankomt zijn ze beiden koelbloedige killers, maar Eli heeft toch een kleiner hartje dan Charlie die zich de leider voelt. Eli wil nogal eens verliefd worden en anderen helpen, iets wat er bij Charlie niet in zit. Toch zullen beide broers voor een keuze komen te staan die de rest van hun verdere leven zal bepalen. De vraag is of de broederliefde zo groot is dat ze beiden aan hetzelfde zeel trekken.

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm en de auteur kruipt in de persoon van Eli die zo in directe dialoog staat met zijn broer Charlie. Dit zorgt voor een zeer levendige vertelstijl. De tijdsgeest wordt ook fantastisch weergegeven met anekdotische passages, zoals Eli die het tandenpoetsen ontdekt of de door waanzin bevangen goudzoekers in San Francisco. Alle personages worden met veel zorg beschreven en niet alleen de personen, maar ook bijvoorbeeld de paarden, die een niet onbelangrijke rol spelen. Er gebeurt van alles in deze roman en je verveelt je geen bladzijde. Het zou zonde zijn om nu al te veel te verklappen.

De Gebroeder Sisters stond op de shortlist voor de Man Booker Prize en de Giller Prize. Het boek werd in de Verenigde Staten en Canada ook uitgeroepen tot boek van het jaar. Voor een keer vind ik dat niet overdreven. Ik ben zelf niet tuk op het Wilde Westen, maar dat neemt niet weg dat ik enorm van dit verhaal heb genoten.



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten