12 apr 2012

Tom Lanoye toch geen kandidaat voor Nobelprijs

In tegenstelling tot wat minister van Staat Mark Eyskens eerder beweerde op radio 1, draagt ons land Tom Lanoye dit jaar niet voor als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Dat heeft de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) vandaag laten weten.

De KANTL erkent "de grote kwaliteiten van het schrijverschap van Tom Lanoye, maar wil de suggestie tegenspreken dat zij Lanoye zou hebben voorgedragen voor de Nobelprijs", luidt het.

Begin dit jaar hebben de drie academies - de KANTL, de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) - Leonard Nolens en Cees Nooteboom voorgedragen.

Eyskens zei in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" dat hij gehoord had dat het de bedoeling was om Lanoye voor te dragen. "Vanuit Vlaanderen, maar eventueel ook vanuit Nederland, wat natuurlijk meer gewicht geeft aan de kandidaatstelling. Een heel goede keuze, want Tom Lanoye is toch uitgegroeid tot een van onze allerbelangrijkste schrijvers."

De KANTL laat nog weten dat ook in januari 2013 zal gestreefd worden naar een gemeenschappelijke voordracht.  (bron : De Morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten