1 jan. 2014

Nieuwe Bolano heet Antwerpen

Een nieuw jaar, een nieuwe Bolaño. Lebowski gaat het complete oeuvre van Roberto Bolaño (opnieuw) uitgeven. Inmiddels zijn het meesterwerk 2666 en het spectaculaire (nooit eerder vertaalde) Naziliteratuur in de Amerika’s al verschenen. In maart 2014 volgen De wrede detectives (reeds eerder verschenen als De wilde detectives) en het niet eerder vertaalde boek Antwerpen, door Bolaño ‘het enige boek waar ik me niet voor geneer’ genoemd. 

Antwerpen is een droom (of een nachtmerrie), opgebouwd uit de stemmen van voorbijgangers (waaronder die van de dichteres Sophie Podolski, die op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde) en van de alwetende verteller Bolaño. Het bestaat uit zesenvijftig vignettes die samenkomen in een experimentele krimi, gesitueerd aan de Costa Brava. Antwerpen is een diepgravend en meditatief werk, ‘radicaal en solitair’ in de woorden van de schrijver, met de ambitie om anders dan alle andere boeken te zijn. In Antwerpen ligt de oorsprong van Bolaño’s proza, hier explodeert zijn talent.
 
Bolaño’s literaire executeur, Ignacio Echevarria noemde het daarom ‘de big bang van het Bolaño-universum’. Veel van de thema’s in Bolaño’s oeuvre – misdaad, poëzie, seks, liefde, corrupte agenten en klaplopers – komen hier al tot wasdom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten