25 jan 2014

Joost de Vries - De Republiek

Josip Brik is niet meer. De alom gewaardeerde filosoof en professor in Hitlerstudies is van een Nederlands balkon gesukkeld, zijn dood tegemoet. Friso de Vos, rechterhand en volgeling, verneemt het nieuws vanuit een Chileens ziekenhuisbed, waar hij met een zware infectie plat ligt. Ondertussen houdt een zekere Philip de Vries een passende afscheids-rede bij de uitvaart en verschijnt hij op de televisie als de trouwe medestander van Josip Brik. Friso komt terug naar de Verenigde Staten waar in de villa van Brik is ingebroken. Hij denkt constant waarom hem niet werd gevraagd het leven van Josip Brik te beschrijven. Wie is die Philip de Vries eigenlijk en waar komt hij nu ineens vandaan?
 
Friso mag Brik met recht en reden een vriend noemen. Al van zijn jeugd heeft hij de grote charismatische figuur gevolgd en op zijn uitnodiging zijn hij en zijn vriendin Pippa overgevlogen naar de Verenigde Staten waar ze samen voor De Slaap-wandelaar werken, een tijdschrift voor Hitlerreportages sedert 1991, opgericht door onder meer Josip Brik. In dat kader was Friso op vraag van Brik naar Chili gevlogen om er een reportage te maken over een militair oudgediende en zijn zoon de kunstenaar die fier zijn kunst ondertekent met de hem toebedeelde voornaam Hitler.
 
Veel tijd om te zitten piekeren na zijn thuiskomst krijgt Friso niet als hij wordt uitgenodigd op een congres in Wenen, waar hij het ter ere van Brik in een paneldiscussie mag opnemen tegen Philip de Vries. Nadat enkele mensen hem zo hebben aangesproken, krijgt hij in Wenen het lumineuze idee zich voor te doen als Philip de Vries, Kennelijk lijken beiden wel wat op elkaar. Hij probeert de echte Philip de Vries zoveel mogelijk uit de weg te gaan tot de dag van hun grote duel en in zijn nieuwe hoedanigheid kan hij zonder veel moeite de knappe Nina verleiden.
 
Maar hoogmoed komt voor de val en voor hij het goed en wel beseft wordt hij gechanteerd en achtervolgd. Hij wordt opgedragen dingen te doen, maar kan zich troosten met het besef dat deze dreiging niet tegen hem als persoon is gericht, maar tegen Philip de Vries.
 
De conventie, End of History, trekt vele collega's en concurrenten naar Wenen die niet altijd op even goede voet met elkaar staan. Josip Brik is met zijn medestanders steeds verder afgedreven van de oorspronkelijke geschiedenis en vond meer waarde in wat de mens met deze geschiedenis doet, zoals bv. in films. Friso is Brik hier onvoorwaardelijk in gevolgd en heeft er nooit bij stilgestaan dat anderen hier wel eens aanstoot aan konden nemen.
 
Een uiteindelijke confrontatie met de echte Philip de Vries kan niet uitblijven en zorgt meteen voor een verrassing. De twee kunnen het immers prima met elkaar vinden en Friso krijgt onverhoopt nog de kans om waardig afscheid te nemen van zijn mentor en trouwe vriend, Josip Brik.
 
De Republiek is de tweede roman van Joost de Vries, kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer en een begenadigd schrijver, die de lezer laat kennismaken met een (al dan niet fictieve) voor de meesten nog onbekende wereld. Het verhaal is boeiend zonder belerend te zijn. Het heeft een vlotte vertelstijl en passages die opgeleukt worden met filmische trivia en verwijzingen naar hedendaagse popcultuur. Joost de Vries is een aanstormend talent die de hoge verwachtingen na zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz moeiteloos inlost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten