9 aug. 2014

Wordt Augustus van John Williams een succes?

Van John Williams (Stoner) verscheen deze week voor het eerst een vertaling van zijn roman Augustus, over het Romeinse keizerrijk. Augustus is de vierde en laatste roman van de Amerikaanse schrijver John Williams (1922- 1994) en de derde die in Nederlandse vertaling verschijnt. Een jaar geleden las iedereen plots Stoner (1965), een vergeten universiteitsroman uit de jaren zestig. In november vorig jaar verscheen Williams’ tweede roman Butcher’s Crossing (1960) in het Nederlands. Ook deze roman werd goed verkocht en kreeg uitstekende kritieken. Deze week kwam Augustus uit, de roman die in 1973 met de toekenning van de Amerikaanse National Book Award werd verkozen tot de beste Amerikaanse roman van 1972.

Toch lijkt Augustus, het enige boek waarvoor Williams bij leven erkenning kreeg, niet automatisch een succes te gaan worden. Daarvoor verschilt het qua stijl te veel van zijn twee vorige vertaalde romans en blijkt de leefwereld met zijn Romeinse personages ietwat achterhaald. 

De romans van Williams, oorspronkelijk verschenen in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw, domineren nu de Europese bestsellerlijst.  Op waardering van de literaire wereld heeft Williams volgens zijn vrouw nooit gewacht. Het is uiteindelijk aan de lezer om te oordelen. (bron : nrc.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten