1 aug. 2014

Dave Eggers - Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?


De nieuwe roman van Dave Eggers kwam sneller dan verwacht. Na zijn profetische roman De cirkel, komt hij nu met een compleet andere roman. Qua stijl dan toch, het hele verhaal is een gesprek tussen één vast en één wisselend personage. Het profetische is zeker nog aanwezig en situeert zich niet meer in de mogelijk nabije toekomst. Het gebeurt hier en nu. Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? biedt ondanks zijn magere tweehonderd bladzijden meer dan genoeg stof tot nadenken, zodat ik meermaals het boek terzijde heb gelegd. Niet dat het verhaal niet uitnodigt om in één keer uit te lezen. Het is wederom prima geschreven en blijft verrassend tot het eind.


Thomas is de weg kwijt, zo ervaart hij het zelf en zo ervaren ook de mensen het die hij gevangen heeft genomen in een verlaten militaire basis. Hoe het zo ver is kunnen komen weet hij zelf niet meer zo goed, maar nu hij er eenmaal aan is begonnen, is er geen weg meer terug. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij maar enkele dagen voor ze hem en zijn gevangenen op het spoor komen. Hij moet dus haast maken om terug rust in zijn hoofd te krijgen en een doel te vinden om verder te kunnen leven.

In gebouw 52 zit astronaut Kev vast. Thomas kijkt naar hem op en heeft vroeger nog enkele jaren met hem samen op de universiteit doorgebracht. Kev heeft het ver geschopt, maar vliegen met een Spaceshuttle, zijn grote droom, heeft hij nooit kunnen waarmaken. Ze hebben het programma beëindigd voor hij effectief de ruimte in kon. Hij kan nog wel mee met een Russische raket naar het ISS, maar dat is lang niet hetzelfde. Toch lijkt Kev er niet het hart van in dat zijn droom niet zal uitkomen. Iets wat Thomas maar moeilijk kan begrijpen.
In gebouw 53 heeft Thomas een oud senator ondergebracht. Thomas vraagt hem waarom zoveel jongeren doelloos door het leven moeten gaan. Degenen die in dienst gaan, komen gedesillusioneerd terug. Anderen modderen maar wat aan en belanden in de criminaliteit. De senator brengt begrip op voor Thomas’ situatie en stelt zich vaderlijk op. Hij geeft goede raad en daaruit begint bij Thomas het idee te broeden dat hij nog iemand moet gaan halen. Hij is er immers van overtuigd dat een bepaalde gebeurtenis in zijn leven kenmerkend is voor zijn huidige malaise.
Thomas heeft een oud-leraar ontvoerd die werd beschuldigd van kindermisbruik. Dat is echter nooit bewezen en de leraar minimaliseert zijn rol. Gaandeweg ontwikkelt zich een nieuwe intrige, nl. die van zijn verloren vriend Don Bahn die door de leraar werd betast. Don verloor uiteindelijk zijn gezond verstand en werd door de politie in zijn tuin neergeschoten, terwijl hij vervaarlijk met een mes zwaaide. De precieze omstandigheden zijn nooit duidelijk geworden, maar daar kan Thomas nu verandering in brengen. Hij voelt zich oppermachtig en ontvoert nog drie mensen, waaronder zijn moeder.
Zes mensen die ongewild of onwetend een rol hebben gespeeld in het leven van Thomas of die hij verantwoordelijk acht voor zijn ongeluk worden door hem ontvoerd met als enige bedoeling zijn vragen te beantwoorden. Sommigen zijn kwaad, anderen zijn angstig. Maar allen praten uiteindelijk en brengen Thomas de verlichting die hij zoekt. Er is echter een zevende persoon die toevallig zijn leven komt binnengewandeld en al zijn vooronderstellingen onderuit haalt.
Dave Eggers slaagt er andermaal in de lezer mee te nemen in een wereld die niet de zijne is, maar het wel zou kunnen zijn. Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zijn voor eeuwig? is niet het visionaire meesterwerk dat De Cirkel was, maar bevestigt wel dat Dave Eggers met recht en reden één van de grote hedendaagse schrijvers mag genoemd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten