Het is nog maar augustus, maar toch is het al uitkijken naar een ruim najaarsaanbod en dan vooral in oktober. Hierbij een klein overzicht van enkele veelbelovende titels.
Ben Lerner - 10:04 (Atlas Contact)
Ben Lerners tweede roman spettert van intelligentie, vertelplezier en originaliteit. In het afgelopen jaar heeft de verteller uit 10:04 literaire roem vergaard, heeft hij te horen gekregen dat hij een hartafwijking heeft, en is hij door zijn beste vriendin gevraagd om bij haar een kind te verwekken. In een New York dat bedreigd wordt door naderend onweer worstelt hij met vragen over sterfelijkheid, en met het vooruitzicht op vaderschap in onzekere tijden. 10:04 is een even hilarische als intelligente roman over seks, vriendschap, herinnering en kunst. Met een meta-fictieve knipoog naar Téju Cole, W.G. Sebald of Paul Auster, wisselt Lerner voortdurend van plaats met zijn verteller en ik-personage en toont op meesterlijke wijze aan dat we onszelf vormgeven door verhalen over onszelf te vertellen.
Jiri Weil - De hartslag van Moskou (Cossee)
Het laatste dat Ri ziet uit het raam van de treincoupé, wanneer ze haar geliefde Praag verlaat voor het winterse Moskou, is een fantastische neonreclame. Een koffiekannetje dat - op en neer, op en neer - een espressokopje met de overheerlijkste koffie vult. Ri houdt van espresso en van mooi servies, in haar koffers heeft ze van beide veel meegenomen, omdat zoiets in het 'merkwaardige, vieze en onmogelijke land' waar haar man Robert werkt niet te krijgen is. Veel buitenlanders stromen naar de jonge Sovjet-Unie, want daar is werk voor specialisten als Robert. Ri is niet geïnteresseerd in politiek, en na een tijd in Moskou wordt thuis zitten en op je man wachten uiterst saai. Door bemiddeling van Robert kan ze aan het werk in een kogellagerfabriek. Zo begint een wonderbaarlijke carrière: van een beschaafde vrouw uit de bourgeoisie tot heldin van de arbeid. Weil beschrijft op indringende wijze het Moskou van 1934. Ri wordt getuige van de beruchte showprocessen, het begin van de stalinistische terreur. Maar hoe ver ga je in de aanpassing aan de omstandigheden, als je hunkert naar werk en een zinvol bestaan? Net als Weils veelgeprezen Mendelssohn op het dak is De hartslag van Moskou een deels komische, deels grimmige roman over de meest ingrijpende historische veranderingen van de twintigste eeuw. Gefascineerd volgen wij Ri, en het is Weils meesterschap, dat wij dit doen met alle begrip voor haar.
Gary Shteyngart - Kleine mislukking (De Arbeiderspers)
De kleine, astmatische Shteyngart verhuist van Leningrad naar Amerika. Zijn ouders dromen dat hij advocaat wordt, of op zijn minst een gewetensvolle ploeteraar op Wall Street, maar dat blijkt niet voor hun dromerige zoon weggelegd. Zijn moeder verzint de naam Misloeksjka Kleine mislukking. Een troetelnaam. Meestal. Schipperend tussen het joodse, Russische familieleven en de Amerikaanse ambitie, leeft hij in twee tegengestelde werelden, wensend dat hij een echt thuis vindt. Op provocerende, hilarische en vindingrijke wijze laat Kleine mislukking zien dat een levenslang buitenbeentje dankzij zijn verbeelding een literaire stem heeft, en tegen alle verwachtingen in een plaats in de wereld.
Juan Gabriel Vasquez - De reputaties (Signatuur)
Javier Mallarino is een levende legende, de meest invloedrijke spotprenttekenaar van het land. 'Een man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt.' Na een glansrijke carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt. Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt van iemand uit het verleden. Nadat hij is teruggegaan naar een herinnering aan een lang vervlogen nacht, ziet Mallarino zich gedwongen zijn hele leven in een nieuw daglicht te plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel te trekken. In De reputaties speelt Juan Gabriel Vasquez opnieuw met thema's die hem sterk bezighouden: het gewicht van het verleden, het feilbare geheugen en de manier waarop ons leven en de politieke wereld elkaar kruisen.
Hanna Bervoets - Efter (Atlas Contact)
Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers de liefde als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter. In Efter volgen we verschillende personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten. Een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt. Een journaliste die onraad ruikt. Allemaal hebben ze een eigen agenda, allemaal worstelen ze met eigen problemen en twijfels, allemaal proberen ze orde aan te brengen in een steeds chaotischer werkelijkheid. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten