29 aug 2014

Siri Hustvedt - De vlammende wereld

Met mijn laatste bijdrage wil ik een bijzonder boek bespreken. Het is een roman, maar toch ook weer niet. De uitgever beschrijft het als een literaire thriller, maar zo heb ik het niet ervaren. De vlammende wereld is een uitvoerige karakterstudie over Harriet Burden, miskend kunstenares, die het kleine wereldje van de kunstkritiek een ferme hak wil zetten. Als vrouw van een bekende kunsthandelaar heeft ze steeds een zekere achting genoten, maar na de dood van haar man voelt ze zich vooral alleen met haar ideeën. Ze meent dat vrouwen in het algemeen en in de kunst in het bijzonder te weinig kansen krijgen. Ze zet dan ook een drieledig experiment op touw om de critici finaal te ontmaskeren.


De vlammende wereld vertelt het verhaal van Harriet vanuit het graf. Ze heeft een groot magazijn met kunst en een hele verzameling notitieboeken achtergelaten van waaruit haar geschiedenis fragmentarisch kan worden opgebouwd. Notities uit haar boeken worden afgewisseld met getuigenissen van haar familie, vrienden, critici, ... Het verhaal verloopt niet per se chronologisch, maar gaat wel terug naar haar jeugd met een overbeschermende moeder en een strenge vader. Ze trouwt met een man die haar ouders adoreren, maar hij zal haar meermaals bedriegen. Na zijn dood en een periode van diepe treurnis herpakt Harriet zich en stort zich op haar kunst. Ze leert ook een nieuwe man kennen, een tegenpool van haar overleden echtgenoot.

Ze huurt een groot magazijn waar ze artiesten een thuis verschaft. Zo ontstaat langzaam het idee om onder de naam van een jonge of onbekende kunstenaar haar werk aan de wereld te presenteren. Ze noemt het maskers en zal drie totaal verschillende karakters kiezen met wie ze samen haar werk zal maken. De eerste is een bedeesde jongeman die ze volledig kan kneden en precies doet wat ze vraagt. Hij laat zich het succes welgevallen en mag van Harriet met de eer gaan lopen, daar zij achter de schermen verborgen blijft. De tweede is een energieke, zwarte performancekunstenaar met wie ze het goed kan vinden. Hij is ook nog eens homofiel wat ervoor zorgt dat ze een heel spectrum van haar frustraties in hun werk kunnen steken, terwijl het ook blijft aanleunen bij zijn gevoelswereld.

De laatste kunstenaar heeft al naam gemaakt en leert ze bij toeval kennen. Als aan het licht komt dat Harriet achter de drie tentoonstellingen zit van de door haar gekozen kunstenaars, zal bijna niemand geloven dat ze zijn werk heeft gemaakt. Hij zal het immers nooit toegeven, in tegenstelling tot de anderen. Harriet voelt zich door hem bedrogen. Met haar undercoverproject daagde ze de hypocriete kunstcritici uit zich te laten kennen, maar uiteindelijk dreigt haar plan in elkaar te storten. Als de maskers vallen weet nog steeds niemand wie Harriet Burden echt is. In deze intrigerende roman wordt de lezer aangemoedigd zelf een beeld van haar te vormen.

26 aug 2014

Franse schrijver Sylvain Tesson in coma na val van gevel


Afgelopen woensdag besloot Tesson, een fanatiek klimmer, de gevel van een chalet van een vriend in Chamonix te beklimmen om de voltooiing van een nieuw boek te vieren. Eerder beklom Tesson met succes de Eiffeltoren en Notre Dame, maar nu ging het mis. Tesson maakte een val van 10 meter. Met als gevolg, verwondingen aan hoofd, rug en borststreek. Hij wordt sinds afgelopen woensdagnacht, in het Franse Annecy, in een kunstmatige coma gehouden.

25 aug 2014

Boeken van mijn vrouw : Jonas Jonasson - De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten - en nog veel meer - onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Alan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Met zijn debuut 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' veroverde de Zweedse auteur (1963) vele lezersharten. In deze opvolger trekt hij de lijn van dat debuut door: een krankzinnige, in hoog tempo voortrazende plot, kleurrijke personages die op hoogst onwaarschijnlijke wijze een rol spelen in de wereldpolitiek, satirische beschrijvingen van de hedendaagse maatschappij en veel overdrijving. 

De verhalen over een hoogbegaafd zwart Zuid-Afrikaans meisje en twee Zweedse tweelingbroers van wie een zich ten doel heeft gesteld van zijn vaderland een republiek te maken, komen bijeen als de Zuid-Afrikaanse met een per ongeluk ontwikkelde atoombom in Zweden belandt, waar het erg veel moeite kost deze op veilige wijze over te dragen aan de Zweedse regering. Een dik aangezette klucht waarvoor bij een breed publiek zeker belangstelling zal zijn, maar ook een vermoeiend boek voor wie minder gevoelig is voor deze aanpak. De Nederlandse titel is het resultaat van een lezerswedstrijd en heeft weinig van doen met het orgineel (‘De analfabete die kon rekenen’). Kleine druk, leeslint.

20 aug 2014

Lebowski verwerft wereldrechten biografie John Williams

Uitgeverij Lebowski heeft de wereldrechten gekocht van de biografie over John Williams. De biografie moet nog geschreven worden, maar de beoogde biograaf is al wel bekend: Charles Shields, die eerder biografieën publiceerde van Kurt Vonnegut en Harper Lee.
Opmerkelijk is dat Lebowski niet alleen de Nederlandstalige rechten verwierf, maar tevens de wereldrechten. Dit betekent dat Lebowski de biografie aan uitgevers wereldwijd kan verkopen. Ook is het mogelijk dat Lebowski de biografie rechtstreeks in het Engels uitgeeft. Het past in de strategie van Lebowski om een meer internationale rol te spelen. (bron: tzum.info)

18 aug 2014

Walter Jess - Schitterende ruïnes

Een must-read voor de zomervakantie. Zo werd deze roman voorgesteld door tal van bekende schrijvers in een weekendbijlage van de betere krant. En ze hebben niet gelogen. Schitterende ruïnes van Walter Jess is misschien wel het beste boek dat ik dit jaar zal lezen. Vanaf het begin wordt de premisse van het verhaal duidelijk en gaandeweg vallen de puzzelstukken perfect in elkaar. Het verhaal voert van Italië in de jaren zestig naar het Hollywood van nu. Deze twee tijdsintervallen worden opgevuld met kleinere vertellingen, steeds in dienst van het grote verhaal. Film speelt een belangrijke rol, maar niets is zo belangrijk als de liefde, zeker als deze vijftig jaar overleeft. Alles draait rond één groot geheim dat zijn kiem kent in een klein Italiaans vissersdorp ...

Het leven van de jonge Pasquale wordt danig verstoord als op een dag een Amerikaanse actrice per boot arriveert in het vergeten vissersdorpje Porto Vergogna. Pasquale baat er het familiehotel uit, maar buitenlandse gasten komen er zelden. Deze plaats is onbekend bij toeristen, hoewel Pasquale er alles aan doet om daar verandering in te brengen. De actrice is ziek en zoekt meteen haar kamer op. Toch kan Pasquale in de eerste blik die ze uitwisselen zien dat ze beeldschoon is. Uit hun eerste gesprekken in gebrekkig Engels kan hij opmaken dat ze meespeelt in een belangrijke film die in Rome wordt opgenomen, dat ze kanker zou hebben en hier de rust opzoekt en op iemand wacht.

Dee Moray speelt mee in Cleopatra, met Elisabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrol. Ze speelt het dienstmeisje van Cleopatra. Wanneer ze ziek blijft laat Pasquale een dokter komen. Die meent dat ze geen kanker heeft, maar best wel eens zwanger zou kunnen zijn. Omdat niemand de jonge vrouw komt halen, gaat Pasquale zelf naar Rome om er met de makers van de film te praten, meer bepaald met Michael Dean, de producent van deze epische verfilming. Hiermee zet hij een reeks gebeurtenissen in gang die er uiteindelijk toe leiden dat Dee enkele dagen later het hotel zal verlaten en hij haar niet meet terugziet. Omdat ze het steeds beter met elkaar konden vinden, geloofde hij een moment dat er iets moois tussen hen had kunnen groeien.

Vijftig jaar later, na een vol leven, reist Pasquale naar Hollywood en zoekt er Martin Dean op van wie hij het kaartje nog op zak heeft. Hij wil weten wat er met Dee is gebeurd, maar Martin weet het zelf niet. Ze heeft geen verdere carrière gemaakt en hij besluit deels uit schuldgevoel de oude Italiaanse man te helpen in zijn zoektocht. Dean heeft het gemaakt in de wereld van de film, maar is ondertussen op zijn retour. Hij hoopt nog een laatste keer te kunnen scoren. Met hulp van een detective komen ze Dee, die nu als Debra Moore door het leven gaat, en haar zoon Pat op het spoor en komt langzaam de volledige waarheid aan het licht.

Het hele verhaal zit ingenieus in elkaar met nog enkele belangrijke bijrollen voor o.a. Alvis Bender, een Amerikaanse schrijver die elk jaar twee weken in Porto Vergogna verbleef om zijn oorlogsroman te schrijven, Shane Wheeler die reeds jaren zit te broeden op een filmscript en dit hoopt aan Hollywood te kunnen slijten en Claire Silver die net op het punt staat haar ontslag aan te bieden bij Martin Dean. Het script van Shane en passages uit de roman van Alvis vormen belangrijke intermezzo's doorheen het verhaal, waarin we tevens het levensverhaal volgen van Pat, de zoon van Dee Moray en drager van een groot geheim.

Met elk hoofdstuk worden tijd en plaats afgewisseld, maar toch is deze roman eenvoudig te volgen, wat getuigt van een grote klasse en inzicht vanwege de auteur. Gaandeweg wordt de spanning opgebouwd en kom je als lezer ook meer te weten. Het lijkt wel alsof je een steengoede thriller zit te lezen. Schitterende ruïnes is de doorbraakroman van Walter Jess, waarvan in 2001 een eerste roman verscheen. Recent verscheen ook De donut man in Nederlandse vertaling, een heruitgave van zijn roman Citizen Vince uit 2005. Walter Jess mag wat mij betreft de ontdekking van 2014 worden genoemd en verdient dan ook alle aandacht.

14 aug 2014

Veelbelovende romans in oktober (2014)

Het is nog maar augustus, maar toch is het al uitkijken naar een ruim najaarsaanbod en dan vooral in oktober. Hierbij een klein overzicht van enkele veelbelovende titels.

Ben Lerner - 10:04 (Atlas Contact)

Ben Lerners tweede roman spettert van intelligentie, vertelplezier en originaliteit. In het afgelopen jaar heeft de verteller uit 10:04 literaire roem vergaard, heeft hij te horen gekregen dat hij een hartafwijking heeft, en is hij door zijn beste vriendin gevraagd om bij haar een kind te verwekken. In een New York dat bedreigd wordt door naderend onweer worstelt hij met vragen over sterfelijkheid, en met het vooruitzicht op vaderschap in onzekere tijden. 10:04 is een even hilarische als intelligente roman over seks, vriendschap, herinnering en kunst. Met een meta-fictieve knipoog naar Téju Cole, W.G. Sebald of Paul Auster, wisselt Lerner voortdurend van plaats met zijn verteller en ik-personage en toont op meesterlijke wijze aan dat we onszelf vormgeven door verhalen over onszelf te vertellen.

Jiri Weil - De hartslag van Moskou (Cossee)

Het laatste dat Ri ziet uit het raam van de treincoupé, wanneer ze haar geliefde Praag verlaat voor het winterse Moskou, is een fantastische neonreclame. Een koffiekannetje dat - op en neer, op en neer - een espressokopje met de overheerlijkste koffie vult. Ri houdt van espresso en van mooi servies, in haar koffers heeft ze van beide veel meegenomen, omdat zoiets in het 'merkwaardige, vieze en onmogelijke land' waar haar man Robert werkt niet te krijgen is. Veel buitenlanders stromen naar de jonge Sovjet-Unie, want daar is werk voor specialisten als Robert. Ri is niet geïnteresseerd in politiek, en na een tijd in Moskou wordt thuis zitten en op je man wachten uiterst saai. Door bemiddeling van Robert kan ze aan het werk in een kogellagerfabriek. Zo begint een wonderbaarlijke carrière: van een beschaafde vrouw uit de bourgeoisie tot heldin van de arbeid. Weil beschrijft op indringende wijze het Moskou van 1934. Ri wordt getuige van de beruchte showprocessen, het begin van de stalinistische terreur. Maar hoe ver ga je in de aanpassing aan de omstandigheden, als je hunkert naar werk en een zinvol bestaan? Net als Weils veelgeprezen Mendelssohn op het dak is De hartslag van Moskou een deels komische, deels grimmige roman over de meest ingrijpende historische veranderingen van de twintigste eeuw. Gefascineerd volgen wij Ri, en het is Weils meesterschap, dat wij dit doen met alle begrip voor haar.

Gary Shteyngart - Kleine mislukking (De Arbeiderspers)

De kleine, astmatische Shteyngart verhuist van Leningrad naar Amerika. Zijn ouders dromen dat hij advocaat wordt, of op zijn minst een gewetensvolle ploeteraar op Wall Street, maar dat blijkt niet voor hun dromerige zoon weggelegd. Zijn moeder verzint de naam Misloeksjka Kleine mislukking. Een troetelnaam. Meestal. Schipperend tussen het joodse, Russische familieleven en de Amerikaanse ambitie, leeft hij in twee tegengestelde werelden, wensend dat hij een echt thuis vindt. Op provocerende, hilarische en vindingrijke wijze laat Kleine mislukking zien dat een levenslang buitenbeentje dankzij zijn verbeelding een literaire stem heeft, en tegen alle verwachtingen in een plaats in de wereld.

Juan Gabriel Vasquez - De reputaties (Signatuur) 

Javier Mallarino is een levende legende, de meest invloedrijke spotprenttekenaar van het land. 'Een man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt.' Na een glansrijke carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt. Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt van iemand uit het verleden. Nadat hij is teruggegaan naar een herinnering aan een lang vervlogen nacht, ziet Mallarino zich gedwongen zijn hele leven in een nieuw daglicht te plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel te trekken. In De reputaties speelt Juan Gabriel Vasquez opnieuw met thema's die hem sterk bezighouden: het gewicht van het verleden, het feilbare geheugen en de manier waarop ons leven en de politieke wereld elkaar kruisen.

Hanna Bervoets - Efter (Atlas Contact) 

Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers de liefde als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter. In Efter volgen we verschillende personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten. Een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt. Een journaliste die onraad ruikt. Allemaal hebben ze een eigen agenda, allemaal worstelen ze met eigen problemen en twijfels, allemaal proberen ze orde aan te brengen in een steeds chaotischer werkelijkheid. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.

13 aug 2014

Boeken van mijn vrouw : Alena Graedon - Het laatste woord

In een nabije toekomst waarin boeken collector's items zijn geworden en technologie ons leven beheerst, breekt een mysterieus virus uit waardoor mensen wartaal beginnen uit te slaan. Terwijl het virus om zich heen grijpt, zoekt Ana wanhopig naar haar vader Doug. Doug werkte aan de laatste gedrukte editie van de North American Dictionary of the English Language toen hij plotseling verdween. Met zijn verdwijning lijkt ook het lemma waarin hij werd genoemd te zijn gewist. Samen met de verlegen lexicograaf Bart moet Ana haar weg zien te vinden in een wereld waarin communicatie allengs onmogelijk wordt en iedereen om haar heen een reden lijkt te hebben om tegen haar te liegen.Het laatste woord is een filosofische parabel over leven in een digitaal tijdperk, een literaire thriller voor liefhebbers van taal en een prachtige liefdesgeschiedenis. - voor fans van Marisha Pessl en Donna Tartt - 
(bron : meulenhoff.nl)

9 aug 2014

Wordt Augustus van John Williams een succes?

Van John Williams (Stoner) verscheen deze week voor het eerst een vertaling van zijn roman Augustus, over het Romeinse keizerrijk. Augustus is de vierde en laatste roman van de Amerikaanse schrijver John Williams (1922- 1994) en de derde die in Nederlandse vertaling verschijnt. Een jaar geleden las iedereen plots Stoner (1965), een vergeten universiteitsroman uit de jaren zestig. In november vorig jaar verscheen Williams’ tweede roman Butcher’s Crossing (1960) in het Nederlands. Ook deze roman werd goed verkocht en kreeg uitstekende kritieken. Deze week kwam Augustus uit, de roman die in 1973 met de toekenning van de Amerikaanse National Book Award werd verkozen tot de beste Amerikaanse roman van 1972.

Toch lijkt Augustus, het enige boek waarvoor Williams bij leven erkenning kreeg, niet automatisch een succes te gaan worden. Daarvoor verschilt het qua stijl te veel van zijn twee vorige vertaalde romans en blijkt de leefwereld met zijn Romeinse personages ietwat achterhaald. 

De romans van Williams, oorspronkelijk verschenen in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw, domineren nu de Europese bestsellerlijst.  Op waardering van de literaire wereld heeft Williams volgens zijn vrouw nooit gewacht. Het is uiteindelijk aan de lezer om te oordelen. (bron : nrc.nl)

8 aug 2014

Peter Terrin - Monte Carlo


Met Post Mortem kreeg Peter Terrin eindelijk de erkenning die hij misschien al wel eerder verdiende. Hij won er de de AKO Literatuurprijs mee. Bij het verschijnen van zijn nieuwe roman Monte Carlo waren de verwachtingen dan ook hoog-gespannen. De nieuwe roman die twee jaar later komt, beslaat slechts 174 pagina's. Dat hoeft echter geen domper te zijn. Monte Carlo beschrijft enerzijds de beau monde van Monte Carlo met zijn Grand Prix en flanerende schoonheden. Aan de ander kant van het spectrum ligt een afgelegen Engels dorp, thuis van de eenvoudige monteur Jack Preston. Jack heeft zich opgewerkt tot mechanieker bij het Engelse team Lotus en bereidt zich voor op de start van de Grand Prix van Monaco als het noodlot toeslaat.

Alle ogen van de menigte en de pers zijn gericht op de jonge filmster Deedee als zij haar opwachting maakt op het strijdtoneel. Ze wil de prins begroeten en neemt de kortste weg langs de pits waar Jack bezig is met de wagen van Lotus. Net als ze langs de wagen passeert, kan Jack haar redden van een steekvlam die haar bekende gezichtje zou hebben verminkt. Jack zelf loopt zware brandwonden op en wordt in allerijl naar het hospitaal gevoerd.

Jack begint aan een langzame revalidatie en wacht op een teken van erkentelijkheid van Deedee wiens leven hij heeft gered. Maar de pers ziet het anders en meent dat haar aanstormende lijfwacht beiden heeft gered. In de ogen van zijn vrouw is Preston een held. Ze verzorgt hem met een nieuw opgedoken en ongekende passie. Jack gaat terug aan het werk als monteur, maar wordt per brief door Team Lotus bericht dat hij geen plaats meer heeft in hun toekomstige plannen.

Hij laat zich echter niet uit het lood slaan en wacht geduldig op het moment dat Deedee zijn heldendaad wereldkundig maakt. Jacks roep om erkenning wordt een obsessie waarbij hij zichzelf vervreemdt van zijn omgeving. Alleen zijn vrouw blijft hem onvoorwaardelijk steunen. Maar door haar medelijden voelt hij zich bespot. Uiteindelijk zoekt hij zelf contact, maar zijn schuchtere toenaderingen tot Deedee worden in de kiem gesmoord. Hij kan enkel nog hopen dat God zijn gebeden zal verhoren.

"Hoe kon ze niet aan mij denken? Als elke spiegel haar aan Monte Carlo herinnerde, aan de gruwel waaraan ze ontsnapt was? Vond zij niet dat hij recht had op een teken van dankbaarheid? Dacht ze ooit aan hem, ergens in een dorp in Engeland, hoe de vlammen hém verminkt hadden?"

Gaandeweg kon deze roman mij meer en meer bekoren. Het begin voelt wat kil aan, met de setting van de Grand Prix in Monaco, maar zodra de focus vooral komt te liggen op de innerlijke tragiek van het hoofdpersonage, is het met volle teugen genieten.

1 aug 2014

Dave Eggers - Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?


De nieuwe roman van Dave Eggers kwam sneller dan verwacht. Na zijn profetische roman De cirkel, komt hij nu met een compleet andere roman. Qua stijl dan toch, het hele verhaal is een gesprek tussen één vast en één wisselend personage. Het profetische is zeker nog aanwezig en situeert zich niet meer in de mogelijk nabije toekomst. Het gebeurt hier en nu. Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? biedt ondanks zijn magere tweehonderd bladzijden meer dan genoeg stof tot nadenken, zodat ik meermaals het boek terzijde heb gelegd. Niet dat het verhaal niet uitnodigt om in één keer uit te lezen. Het is wederom prima geschreven en blijft verrassend tot het eind.


Thomas is de weg kwijt, zo ervaart hij het zelf en zo ervaren ook de mensen het die hij gevangen heeft genomen in een verlaten militaire basis. Hoe het zo ver is kunnen komen weet hij zelf niet meer zo goed, maar nu hij er eenmaal aan is begonnen, is er geen weg meer terug. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij maar enkele dagen voor ze hem en zijn gevangenen op het spoor komen. Hij moet dus haast maken om terug rust in zijn hoofd te krijgen en een doel te vinden om verder te kunnen leven.

In gebouw 52 zit astronaut Kev vast. Thomas kijkt naar hem op en heeft vroeger nog enkele jaren met hem samen op de universiteit doorgebracht. Kev heeft het ver geschopt, maar vliegen met een Spaceshuttle, zijn grote droom, heeft hij nooit kunnen waarmaken. Ze hebben het programma beëindigd voor hij effectief de ruimte in kon. Hij kan nog wel mee met een Russische raket naar het ISS, maar dat is lang niet hetzelfde. Toch lijkt Kev er niet het hart van in dat zijn droom niet zal uitkomen. Iets wat Thomas maar moeilijk kan begrijpen.
In gebouw 53 heeft Thomas een oud senator ondergebracht. Thomas vraagt hem waarom zoveel jongeren doelloos door het leven moeten gaan. Degenen die in dienst gaan, komen gedesillusioneerd terug. Anderen modderen maar wat aan en belanden in de criminaliteit. De senator brengt begrip op voor Thomas’ situatie en stelt zich vaderlijk op. Hij geeft goede raad en daaruit begint bij Thomas het idee te broeden dat hij nog iemand moet gaan halen. Hij is er immers van overtuigd dat een bepaalde gebeurtenis in zijn leven kenmerkend is voor zijn huidige malaise.
Thomas heeft een oud-leraar ontvoerd die werd beschuldigd van kindermisbruik. Dat is echter nooit bewezen en de leraar minimaliseert zijn rol. Gaandeweg ontwikkelt zich een nieuwe intrige, nl. die van zijn verloren vriend Don Bahn die door de leraar werd betast. Don verloor uiteindelijk zijn gezond verstand en werd door de politie in zijn tuin neergeschoten, terwijl hij vervaarlijk met een mes zwaaide. De precieze omstandigheden zijn nooit duidelijk geworden, maar daar kan Thomas nu verandering in brengen. Hij voelt zich oppermachtig en ontvoert nog drie mensen, waaronder zijn moeder.
Zes mensen die ongewild of onwetend een rol hebben gespeeld in het leven van Thomas of die hij verantwoordelijk acht voor zijn ongeluk worden door hem ontvoerd met als enige bedoeling zijn vragen te beantwoorden. Sommigen zijn kwaad, anderen zijn angstig. Maar allen praten uiteindelijk en brengen Thomas de verlichting die hij zoekt. Er is echter een zevende persoon die toevallig zijn leven komt binnengewandeld en al zijn vooronderstellingen onderuit haalt.
Dave Eggers slaagt er andermaal in de lezer mee te nemen in een wereld die niet de zijne is, maar het wel zou kunnen zijn. Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zijn voor eeuwig? is niet het visionaire meesterwerk dat De Cirkel was, maar bevestigt wel dat Dave Eggers met recht en reden één van de grote hedendaagse schrijvers mag genoemd worden.