18 nov. 2013

Nobelprijswinnaar Doris Lessing (94) overleden

 
Nobelprijswinnaar Doris Lessing (94) overleden

 
De Britse auteur en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur Doris Lessing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat werd bevestigd door haar uitgever HarperCollins. In 1962 brak Lessing door met Het Gouden Dagboek - The Golden Notebook - een bundeling van vier ‘gekleurde’ dagboeken.
       
Lessing schreef in haar leven meer dan vijftig werken. Naast 'Het Gouden Dagboek', ook wel de feministische bijbel genoemd, zijn ook ‘De Zomer voor het Donker’ en ‘De Kloof’ gerenommeerd. Lessing schreef romans, poëziebundels, toneelstukken en non-fictieboeken over tal van onderwerpen zoals koloniaal Afrika en het mysterie van het 'vrouw-zijn'.
 
In 2007 won Lessing op 88-jarige leeftijd de Nobelprijs voor literatuur en was daarmee de oudste schrijfster ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Ze kreeg ook tal van andere literaire onderscheidingen.
 
Lessings oeuvre vormt een reflectie van haar leven. Ze werd geboren in wat nu Iran is, verhuisde als kind naar Rhodesië (nu Zimbabwe) en vestigde zich in 1949 definitief in Engeland. Ze was een tijdlang communistisch geëngageerd en kende twee mislukte huwelijken. (bron : standaard.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten