Met een naam als Arthur Japin denk je niet meteen aan een Nederlandse auteur, maar eerder aan een France romancier. Toch is de man geboren en getogen in Nederland en schreef hij al een heel oeuvre bij elkaar. Tot 1987 was hij eerst acteur voor hij begon te schrijven en dat vind je wel terug in zijn romans en verhalen. Het toneel is nooit ver weg en meerdere van zijn verhalen lenen zich dan ook perfect voor toneelstukken en scenario's. In 2014 zal zijn in 2010 verschenen roman Vaslav op het toneel worden gebracht met o.a. Jeroen Crabbé in een hoofdrol. Ook in zijn nieuwste roman De man van je leven waan je je in het publiek terwijl voor je ogen de scènes naadloos aan elkaar worden gespeeld.
Het hele verhaal speelt zich af in hun tweede huis in de duinen, waar Tilly en Markus graag verblijven, omdat het dicht bij de zee is. Ze zijn naar hier verhuisd nadat Tilly Markus heeft verteld dat ze zwaar ziek is en niet meer lang zal leven. Omdat ze nog maar prille veertigers zijn, is bij Tilly het idee gegroeid dat Markus na haar dood niet te lang moet treuren en is ze dan ook actief op zoek gegaan naar een vrouw die haar plaats aan zijn zijde kan innemen.
Ze heeft een profiel van haar man op een datingsite gezet: "aantrekkelijke weduwnaar zoekt steun bij academische vrouw na recent verlies". Een van de reacties springt eruit en Tilly spreekt af met deze vrouw wanneer haar man even uit huis is. Iris verwacht een man te zien en heeft de nodige overtuiging nodig om mee te stappen in Tilly's plan. Ze zal zich als jeugdvriendin voordoen om zo het vertrouwen van Markus te winnen. Wanneer de in scène gezette eerste ontmoeting plaatsvindt, zijn ze beiden uit hun lood geslagen.
Ze kennen elkaar immers en wel zeer intiem. Iris is een jaar lang de minnares geweest van Markus en hoopte zelfs dat hij uiteindelijk voor haar zou kiezen. Ze zijn zelfs nog samen op reis geweest waar ze zich gedroegen als een pas gehuwd koppel. Na terugkomst maakte Markus echter abrupt een einde aan de relatie. Iris heeft dat nooit begrepen. Langzaam groeit bij haar het besef dat de ziekte van zijn vrouw weleens de oorzaak zou kunnen zijn van hun breuk en dat diezelfde vrouw hen nu ongewild een tweede kans geeft.
De roman is duidelijk opgedeeld in drie delen. Het eerste hoofdstuk is een introductie van de personages en hun achtergrond. Je hebt het echtpaar en de maîtresse, maar op de achtergrond sluimert nog een vierde personage, nl. de nakende dood van Tilly. Het tweede hoofdstuk vertelt de voorgeschiedenis van het overspel met de reis naar Samolo als orgelpunt. Het derde hoofdstuk zou je het eindspel kunnen noemen, waarbij de verschillende partijen langzaam zichzelf blootgeven.
Het verhaal speelt zich af op 1 dag en op 1 locatie. De man van je leven is misschien geen spannend verhaal, maar komt toch verrassende uit de hoek. Als lezer meen je al snel te weten hoe de vork in de steel zit, maar kom je vaak bedrogen uit. Bovenal is deze roman een lofzang op het leven en de liefde. Want ondanks hun leugens is de liefde is net dat wat de drie hoofdrolspelers in dit stuk elk op hun eigen manier nastreven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten