16 nov 2013

David Vann - Goat Mountain



David Vann is de laatste jaren erg productief met drie romans in drie jaar tijd. Steeds staan zijn geboortestreek Alaska en zijn familiegeschiedenis (die er een is vol moord, zelfmoord en overspel) centraal in zijn werk. Deze roman speelt zich af op het jachtgebied van zijn grootvader, Roy Ivory Vann en diens voorvaderen. Elk jaar gingen ze jagen op Goat Mountain. David zelf kruipt in de rol van een elfjarige, verteld vanuit het oogpunt van zijn volwassen versie. David Vann wordt door veel collega's bewonderd om zijn unieke stijl en ook in Goat Mountain hangt deze als een donkere sluier om het verhaal.



Een elfjarige jongen gaat nu al voor de derde keer met zijn vader en grootvader mee jagen op hun onherbergzame landgoed, Goat Mountain. Ook Tom, een goede vriend van zijn vader is elk jaar van de partij. Het jagen om te doden en het eten rond een kampvuur brengt deze mannen eenmaal per jaar terug naar de natuur van hun voorvaderen. De elfjarige jongen mag dit jaar voor het eerst zelf schieten en kijkt daar enorm naar uit. Achterin de truck moet hij het wild spotten, maar het eerste dat ze spotten is een stroper die zich op hun landgoed heeft gewaagd.

De vader houdt de stroper in het oog en laat zijn zoon ook kijken. Deze kijkt ingespannen door het vizier en haalt dan de trekker over. Ondanks de grote afstand valt de stroper zielloos neer. Zowel het kind als de drie bijstaanders beseffen amper wat er is gebeurd. Deze gebeurtenis zal de levens van de vier betrokkenen op hun kop zetten en hun stil, onuitgesproken verbond zal nooit meer hetzelfde zijn. Grootvader oppert weg te rijden, maar toch gaan ze het lichaam halen en hangen het op aan hun kamp als een stuk wild.

De elfjarige voelt geen spijt over zijn gruwelijke daad. Zijn gesloten vader is radeloos en zijn grootvader, een oermens met een zwak voor dennenappels, meent dat er een kwaad in de jongen schuilt en oppert hem te doden. Tom verwenst zijn jarenlange vriendschap met het gezelschap waardoor hij betrokken is geraakt in dit drama. Terwijl het lichaam van de stroper hen elke dag herinnert aan het gruwelijke tafereel, zetten ze de jacht verder. De rituelen van de jacht vormen immers de enige houvast die de mannen nog kennen.

Gaandeweg komen de verschillende personages tegenover elkaar te staan en zullen de verhoudingen verschuiven. De vader wil instinctief zijn zoon beschermen, hoewel hij hem niet kan begrijpen. Hij vindt wel dat zijn zoon boete moet doen. Tom wil als buitenstaander gerechtigheid voor het slachtoffer en wil de hele zaak openbaren. Grootvader leeft volgens zijn eigen wetten en is onvoorspelbaar. De elfjarig zelf is beducht op represailles van elk van de andere mannen. Hij zal nooit meer iemand volledig kunnen vertrouwen.

Goat Mountain is een ijzige roman waarbij de hoofdrol is weggelegd voor het barre en gevaarlijke landschap met zijn weidse vlaktes en ondoordringbare wildernis. Het verhaal is gelardeerd met barbaarse en Bijbelse verwijzingen die de wreedheid van de menselijke natuur belichamen. In een beklemmende sfeer wordt de jacht een ware helletocht, waar niemand ongeschonden uit zal komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten