9 nov. 2013

Arnon Grunberg - Apocalyps

De eerste echte verhalenbundel van Arnon Grunberg is een schot in de roos. Dat kan ik je alvast meegeven. Waarom hij er zo lang mee heeft gewacht is mij een raadsel. Hij heeft deze verhalen over de jaren geschreven en nu gebundeld, na ze eerst te hebben herzien.
De rode draad in deze verhalen is misschien wel de radeloosheid die mensen overvalt. Zij die teleurgesteld raken of zij die ten koste van alles iets willen bewijzen. Dit kan leiden tot waanzin of bruut geweld met al dan niet rationele oorzaken. De verhalen willen choqueren, maar zijn ook vaak gekruid met de nodige ironie. 
Grunberg heeft zich in ieder geval volledig kunnen uitleven.


Welkom thuis - Een soldaat komt na vijf maanden terug uit Afghanistan, maar zijn thuiskomst voelt vreemd aan. Zijn dromen waren veel groter dan wat hij er nu voor terugkrijgt. Hij reageert zich af op zijn kinderen en vermoedt dat zijn vrouw hem bedriegt. Alsof hij zich nog in oorlogsgebied bevindt, vat hij een plan op om het gevaar te elimineren.

Selmonosky's droom - Na de dood van haar man brengt een moeder haar gezin over van Israël naar de Verenigde Staten om een nieuw leven op te bouwen. Met haar lichaamsgeur zal ze nooit ver geraken, maar haar jongste zoon zal het ver schoppen. Als hij eenmaal zijn roeping heeft gevonden heeft Harry er werkelijk alles voor over om zijn journalistieke stukken bij een grote krant geplaatst te krijgen.

Iemand anders - Een knappe veertigjarige psychiater heeft al zijn zaakjes op orde. Hij is knap, welgesteld en tevreden met zijn leven. Hij is single, maar ziet daar geen problemen in. Hij wil zelfs een Chinees kindje adopteren. Dan wordt hij halsoverkop verliefd op een jonge roekeloze vrouw. Na een weergaloze nacht wacht hij vol ongeduld op haar, maar dan krijgt hij twee detectives over de vloer.

De blonde aap - De blonde aap heeft een boek geschreven dat niet verkoopt. Als ze op televisie komt, excuseert ze zich publiekelijk voor haar gebrek aan talent. In geen tijd ontpopt ze zich tot een fenomeen. Ze krijgt een televisieprogramma waar ze over alles de waarheid kan spreken. Miljoenen kijkers hangen aan haar lippen. Haar ultieme doel is iedereen te beminnen die zich onbemind voelt. Een massa onbeminden dient zich aan.

Apocalyps bestaat uit een twintigtal duidelijk afgelijnde verhalen met een pointe en een rake typering van de personages. Het eerste verhaal met de titel Apocalyps is nieuw, de rest is reeds eerder verschenen, doch ik heb er nooit iets van gelezen. De iets grotere verhalen die soms uit meerdere delen bestaan genieten mijn voorkeur, de kleinere verhalen zijn vaak persiflages met een morbide humor. Ik ben nooit fan geweest van Grunbergs columns, maar met dit verzameld werk weet hij mij blij te verrassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten