10 okt. 2013

Canadese Alice Munro wint Nobelprijs Literatuur

Alice Munro (82) heeft de Nobelprijs Literatuur gewonnen voor haar hedendaagse kort-verhalen. Dat heeft de Zweedse Academie in Stockholm bekendgemaakt. De Canadese schrijfster reageert 'verbluft'. Munro schreef onder andere Het Uitzicht vanuit Castle Rock, Lief leven en Weg van Haar. Dat laatste boek werd ook verfilmd. Haar series van fictieve kortverhalen spelen zich af in Munro's geboorteplaats Ontario.

Munro, die ook geregeld verhalen schrijft voor magazines als The New Yorker, won in 2009 al de prestigieuze Man Booker International Prize voor haar hele oeuvre. Ze won in haar thuisland ook drie keer de Governor General's Award voor fictie.

Munro zelf reageerde 'verbluft', nadat ze door haar dochter op de hoogte was gesteld via telefoon. De Zweedse Academie zelf kon de schrijfster namelijk niet bereiken, en sprak dan maar iets in op haar antwoordapparaat. 'Het is zo'n verrassing en zo fantastisch. Ik denk dat ik pas gisteren wist dat ik op de lijst stond', aldus Monroe in een eerste reactie. (bron : standaard.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten