26 mei 2013

Peter Verhelst - Geschiedenis van een berg

Peter Verhelst is misschien wel een van de meest onderschatte Nederlandstalige schrijvers van zijn generatie. Het lezen van zijn verhalen is steeds een ware beleving. Met elke nieuwe roman weet hij op uitzonderlijke wijze een wereld te creëren die ons zowel verbaast als inspireert. Dat is met Geschiedenis van een berg niet anders. Wat wel verschilt is de stijl, minder poëtisch dan we van hem gewend zijn, maar meer direct omdat het verhaal dat ook verlangt. Dat is in al zijn fantasie ook enorm kritisch voor de rol van de mens in de geschiedenis, nl. die van overheerser. Het is als lezer dan ook niet mogelijk om onverschillig te blijven bij de gruwelijkheden die de mens in deze kritische novelle tentoon spreidt.   
De mens heeft een droomland gecreëerd waar allerhande attracties hen tot vermaak dienen. In shows voeren ze dieren op die ze met langzaam hebben omgevormd tot mensen. Ze hebben hen meer met harde hand dan met veel geduld geleerd hun dierlijke instincten af te zweren.
 
Ze zijn de dieren gaan halen in hun natuurlijke biotoop. Ze hebben hen ontvoerd uit hun familie en op een lange tocht door de woestijn en over het water meegenomen. Zij die niet in het gareel liepen of de zware beproevingen onderweg niet aankonden, werden onverbiddelijk afgemaakt. 
 
In droomland werden ze niet meteen aan de toeschouwers overgeleverd, maar maakten ze deel uit van een programma om hen om te vormen tot mensen. Ze moesten menselijke manieren leren, met elkaar communiceren en opdrachten uitvoeren. Ze werden door de mens beoordeeld op hun aanpassingsvermogen. Degene die zich het best heeft getransformeerd mag zich mens noemen met de daarbij horende privileges. 
 
Ook voor de mindere leerlingen is er een rol weggelegd. Zij mogen de mensen dienen door onderhoudstaken in  het recreatiepark of op te treden in de populaire show die de evolutie van het dier naar een mens belichaamt. Opstandige dieren kunnen zomaar verdwijnen en er worden steeds nieuwe dieren ingevoerd. 
 
Er zit ook een intrige met een hoofdrolspeler in dit verhaal. Hij zal meewerken aan het succes van droomland, maar zal ook een hand hebben in de ondergang ervan. Hij zal zijn familie verloochenen, maar nooit volledig vergeten waar hij vandaan komt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten