De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen, werd vandaag uitgereikt aan de Nederlandse auteur Oek de Jong (60). De vakjury bekroonde zijn roman Pier en oceaan (Atlas Contact) als het beste Nederlandstalige literaire werk van het afgelopen jaar. De Jong ontvangt 25.000 euro en de Gouden Boekenuil-trofee, een kunstwerk in de vorm van een boek van Philip Aguirre.
“Oek de Jongs meesterwerk Pier en oceaan is een zeer ambitieus project, een roman die alle zintuigen prikkelt, soms apart en soms tegelijk, geschreven zoals een oude meester schildert. Pier en oceaan roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen. Het is een verhaal dat de tijd neemt, een langzaam verhaal, dat stilte ademt en je soms de adem beneemt.”
Pier en oceaan verhaalt de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de 'diepe provincie'. Naast een familiegeschiedenis is Pier en oceaan een roman over de liefde. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd. Daarbovenop is het ook de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader.
Onder leiding van voorzitter Bent Van Looy lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum. Zij kozen overtuigend voor de Nederlandse auteur Tommy Wieringa en zijn roman Dit zijn de namen (De Bezige Bij). Wieringa (45) ontvangt voor de Prijs van de Lezersjury 2.500 euro en een pen van MontBlanc.
“In Dit zijn de namen kruisen twee prachtige verhaallijnen elkaar. Ze nemen je vanaf de eerste pagina's mee. De zoektocht van een man naar zichzelf en naar een diepere betekenis van het leven blijft boeien van begin tot einde. En de onmenselijke reis van een stel vluchtelingen en hoe ze elk op hun eigen manier met die bizarre omstandigheden omgaan, blijft verbazen. Wieringa’s taalgebruik is beeldrijk en doordrenkt van poëzie, soms cynisch of hard, zonder meedogenloos te zijn. In korte, zintuigelijke zinnen brengt hij zware thema’s op een verteerbare manier.” (bron : boek.be)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten