23 jul. 2014

Vier Amerikaanse auteurs op ‘historische’ longlist Man Booker Prize 2014


Traditiegetrouw wordt de Man Booker Prize uitgereikt aan auteurs die afkomstig zijn uit het Britse Gemenebest, waar landen als India, Australië, Nieuw-Zeeland Groot-Brittannië, Ierland en Zimbabwe aan toebehoren.

Vorig jaar werd besloten deze geografische beperking op te heffen. Het uitsluiten van Amerikaanse schrijvers zou volgens de organisatie ‘een anachronisme’ betreffen en de reputatie van de prijs in de weg staan.

Het besluit viel niet bij iedereen in goede aarde. Julian Barnes, zelf winnaar in 2011, sprak er schande van en waarschuwde voor een toekomst waarin de prijs uitsluitend door Amerikaanse auteurs gewonnen zal worden.

En Amerikanen zijn goed vertegenwoordigd op de, volgens de organisatie ‘historische’, longlist van deze grote internationale literatuurprijs. Tussen de dertien genomineerde auteurs zitten vier Amerikanen: Joshua Ferris, Karen Joy Fowler, Siri Hustvedt en Richard Powers.

De Britten domineren de lijst met zes genomineerden. Onder hen Booker Prize-winnaar Howard Jacobson (2010) en David Mitchell. Verder zijn één Australische en twee Ierse auteurs genomineerd.

Longlist Man Booker Prize 2014

- Joshua Ferris - To Rise Again at a Decent Hour (Amerikaans)
- Richard Flanagan - The Narrow Road to the Deep North (Australisch)
- Karen Joy Fowler - We Are All Completely Beside Ourselves (Amerikaans)
- Siri Hustvedt - The Blazing World (Amerikaans)
- Howard Jacobson - J (Brits)
- Paul Kingsnorth - The Wake (Brits)
- David Mitchell - The Bone Clocks (Brits)
- Neel Mukherjee - The Lives of Others (Brits)
- David Nicholls - Us (Brits)
- Joseph O’Neill - The Dog (Iers/Amerikaans)
- Richard Powers - Orfeo (Amerikaans)            
- Ali Smith - How to be Both (Brits)
- Niall Williams - History of the Rain (Iers)

Op 9 september wordt de shortlist van de Man Booker Prize bekend worden gemaakt, de winnaar op 14 oktober. De Nieuw-Zeelandse schrijfsterEleanor Catton won de prijs in 2013 met haar tweede roman The Luminaries. (bron : nrc.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten