29 aug 2013

Gavin Extence - Het universum tegen Alex Woods

Het debuut van de Britse auteur Gavin Extence met de bijzondere titel Het universum tegen Alex Woods, mag letterlijk worden genomen, daar Alex als tienjarige op het hoofd werd getroffen door een meteoriet.

De roman start met een cliffhanger waarbij Alex als zeventienjarige tijdens zijn vlucht wordt tegengehouden door de douane van Dover met meer dan honderd gram marihuana en een urn met asresten in zijn bezit. Vanaf dan is de roman één grote flashback van momenten die het leven van deze tiener hebben gevormd en naar deze climax hebben geleid. Te beginnen bij het zeldzame voorval van de meteoriet, waardoor hij enkele weken wereldnieuws was, terwijl hijzelf die weken volledig van de wereld was.

Na een intensieve operatie wordt Alex' schedel weer opgelapt, maar voor de rest van zijn leven heeft hij een gat van twee weken in zijn geheugen. Na zijn periode in het ziekenhuis kan hij nog niet terug naar school. Alex wordt immers geplaagd door veelvuldige epileptische aanvallen, waarvoor hij medicatie moet nemen en onder toezicht moet blijven. Het duurt een hele poos voor hij zijn aanvallen kan afremmen en die tijd brengt hij al lezend door in de winkel van zijn moeder. Zijn vader kent Alex niet en zijn moeder Rowena wordt als een vreemde vrouw bestem-peld, zij is immers gespecialiseerd in het leggen van tarotkaarten en het voorspellen van de toekomst. Samen met hun kat Lucy vormen ze een klein, maar hecht gezin.

Terug op school wordt Alex om diverse redenen, die feilloos in deze roman worden uitgelegd, bestempeld als een weirdo. Hij probeert vooral niet te veel op te vallen, maar het lukt hem niet altijd om uit de greep te blijven van de pestkoppen. Op zijn vlucht leert hij bij stom toeval meneer Peterson kennen, een oude veteraan waarmee hij bevriend raakt. Isaac Peterson behandelt hem niet als een kind, maar scherpt juist zijn interesse aan voor muziek en literatuur, meer in het bijzonder voor het werk van Kurt Vonnegut.

Met de jaren leert Alex zijn epileptische aanvallen onder controle te krijgen en kan hij ze zelfs min of meer voorkomen. Op school gaat het ook beter sinds hij voor zichzelf is opgekomen en het gezin heeft ondertussen uitbreiding gekregen in de vorm van Ellie, een opstandige puber van zestien die van huis weg is en een baantje heeft in de winkel van Rowena. Na precies vijf jaar kan Alex afstand doen van de meteoriet die hem heeft verwond en hij schenkt hem aan het Natuurhistorisch museum in Londen.

Alex heeft ondertussen een goede verstandhouding opgebouwd met Isaac Peterson. Beiden zijn zonderling en hebben bijzondere interesses. Als de hond van meneer Peterson sterft, besluit Alex hem uit zijn isolement te halen door een boekenclub op te starten enkel en alleen geweid aan de boeken van Kurt Vonnegut. Maar de gezondheid van meneer Peterson gaat met rasse schreden achteruit. Alex wijt het eerst nog aan zijn fervent marihuanagebruik, maar er blijkt toch meer aan de hand. Onderzoek wijst uit dat Isaac Peterson lijdt aan een progressieve ziekte waardoor zijn zicht en andere motorische functies geleidelijk afsterven. Hij wil niet langzaam wegteren en hij en Alex sluiten een heilig pact.

Het universum tegen Alex Woods is een knappe roman die aangenaam is om te lezen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge Alex die bijzonder schrander is voor zijn leeftijd, met woorden waar zowel jeugdige verwondering als onschuldige naïviteit in doorschemeren. Het verhaal loopt grotendeels chronologisch, waardoor het makkelijk is om te volgen. Zonder te sentimenteel te worden grijpen bepaalde passages naar de keel en wordt een ongewone en bijzondere vriendschap duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten