13 jul 2013

Juli Zeh - Nultijd

Juli Zeh is één van de meest gewaardeerde opkomende Europese schrijfsters. Door velen geprezen om haar intellectuele kennis en maatschappijkritiek zoals ze deze etaleerde in haar vorige romans Speeldrift en Vrije Val. In Nultijd valt hier in eerste instantie niet zo veel van te merken. De kritiek is meer onderhuids en vloeit voort uit de houding van het hoofdpersonage Sven, een slimme rechtenstudent die Duitsland, een land waar niemand het nalaat iedereen constant te bekritiseren, is ontvlucht. Hij hervindt zijn rust op een Spaans eiland waar hij als duikinstructeur aan de slag gaat. Zijn gezapige leventje wordt echter grondig verstoord als hij een Duits koppel op de luchthaven afhaalt die hem voor twee weken hebben ingehuurd.

Sven woont sinds het begin samen op het eiland met Antje die als het ware met hem is vergroeid. Al van toen ze nog maar net een tiener was, is ze Svens leven binnengewandeld en jaren later is ze hem zonder twijfelen gevolgd naar het eiland waar ze samen hun onderneming hebben opgezet. Zij zorgt voor de praktische zaken en het verblijf van de gasten, zodat Sven zich volledig kan richten op zijn duiklessen. Hij is niet anders gewoon en stelt zich geen vragen bij hun relatie.

Wanneer Sven zijn nieuwe gasten verwelkomt, de Duitse soapactrice Jola en haar vriend Theo, een wat oudere schrijver, boort Jola bij hem gevoelens aan die hij tot op heden niet kende. Professioneel als hij is weet hij deze gevoelens te verbergen. Na enkele duikgangen meent hij echter dat Jola mits schuchtere pogingen zelf probeert avances te maken. Ze heeft deze twee weken geboekt om zich voor te bereiden op een auditie en de bijhorende rol moet haar lanceren in de filmbusiness.

De relatie tussen Jola en Theo is er een van wederzijds aantrekken en afstoten, vernederen en kwetsen en dat verbergen ze niet voor Sven. Hij moet meermaals tussenbeide komen. Zo profileert hij zich als redder en alternatief voor de oude Theo, die voelt dat hij Jola langzaam aan het verliezen is. Sven houdt bij Jola de boot af, maar zij ziet dit anders en beschrijft haar dagen op het eiland als een amoureuze beleving in haar dagboek. Ze verdraait er de feiten naar haar eigen wensen en zal ervoor zorgen dat Sven zich uiteindelijk gewonnen geeft.

Ondertussen is half het eiland al op de hoogte van Svens bevliegingen, Jola doet er dan ook alles aan zodat ze samen in compromitterende situaties gezien worden. Als Antje uiteindelijk de waarheid onder ogen krijgt, vertrekt ze. Theo blijft echter halsstarrig aanwezig en beschouwt Jola nog altijd als zijn eigendom. Hij verwerkt de vernedering met momenten van agressie, zelfspot en verdriet. Ondanks dat ze hem openlijk bedriegt, neemt Jola geen afstand van Theo. Ze ziet haar relatie met de oude als een surrogaat voor haar afwezige vader.

Sven wordt de speelbal van hun dodelijk spelletje. Op zijn verjaardag gaat hij duiken naar een wrak dat diep in de oceaan ligt en door hem zal ontdekt worden. Hij heeft al jaren voorbereiding in deze onderneming gestoken, maar op het laatste moment haken zijn vrienden af, zodat hij beroep moet doen op Jola en Theo. Bij het aanschouwen van het wrak diep in de oceaan hervindt hij zijn rust, maar voor hij terug aan de oppervlakte komt, zal zijn leven voorgoed veranderd zijn.

Mijn eerste kennismaking met Juli Zeh is uitermate positief. Ze schrijft intelligent, maar toch blijft het erg leesbaar. De personages worden mooi vormgegeven in deze psychologische roman waarin relatieproblemen zowel boven als onder water worden uitgevochten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten