Liefde voor de Roman is een blog over hedendaagse romans en tijdloze klassiekers aangevuld met interessante weetjes over literatuur. Deze blog pretendeert niet alles te weten over literatuur. Inbreng en reacties van derden worden zeker geapprecieerd.
27 jun 2013
Jesus Carrasco - De Vlucht
Jesus Carrasco (1972) is een nieuwe ster aan het firmament. Met zijn debuut De vlucht scoort hij niet alleen bij de pers, maar ook bij het publiek. De Spaanse auteur verkocht in zijn thuisland in enkele maanden tijd zoveel exemplaren van zijn debuut dat ze daar al aan de zeventiende druk toe zijn. Ondertussen is zijn roman al in dertien landen uitgegeven en ook daar zijn de kritieken steeds lovend. Carrasco komt uit Extremadura, een van de dunbevolkste en droogste provincies van Spanje. Zijn herkomst lijkt wel verwerkt in zijn debuut, waar een hoofdrol is weggelegd voor de onherbergzame en barre omgeving.
De roman begint met een jongen op de vlucht, geen kind meer, maar ook nog geen man. Hij verbergt zich in de olijfboomgaard, terwijl het hele dorp onder leiding van de rechter naar hem op zoek is. Hij wordt niet ontdekt door zich stil in een greppel schuil te houden. Als het donker is kan hij eindelijk verder trekken, de wijde wereld in. Maar al snel ziet hij in dat hij zich zijn ontsnapping al te rooskleurig heeft voorgesteld. Het weinige eten dat hij mee heeft, raakt op en hij kan niet teruggaan naar het dorp. Op de weidse vlakten ziet hij een geitenhoeder die zijn kudde laat grazen. Zijn poging om diens proviand te stelen mislukt, maar de herder biedt hem aan te blijven slapen.
De jongen sluit een onuitgesproken verbond met de herder. Hij zal de oude man bijstaan in zijn harde taak en in ruil krijgt de jongen eten en drinken. Niet dat de herder dit in overvloed heeft. De geiten geven hem melk die hij ook verkoopt aan dorpsgenoten in ruil voor voedsel. Het grootste probleem is het vinden van water in deze dorre streken. De herder heeft al gauw door dat de jongen op de vlucht is en gezocht wordt. De jongen is wantrouwig naar iedereen die hem zou kunnen uitleveren aan de rechter, maar heeft geen andere keuze dan de herder te volgen die verder trekt, weg van de stad.
De jongen volgt de geitenhoeder naar plekken waar water te vinden is. Hij blijft echter wantrouwig. Aan de ruïnes van een kasteel besluipt hem het gevoel dat de herder hem wil uitleveren en als ze de rechter in de verte zien aankomen, vlucht de jongen in de toren van het vroegere kasteel. De rechter gebiedt zijn trawanten de boel in de fik te steken en als het vuur gedoofd is, menen ze dat de jongen dood of spoorloos is. Uren later klimt de jongen naar beneden, ternauwernood ontsnapt aan een verstikkingsdood. Hij vindt de herder gemolesteerd door de handlangers van de rechter. Het merendeel van zijn geiten is gekeeld.
Vanaf dat moment is de jongen zeker dat de herder aan zijn kant staat en hij tracht de wonden van de oude man zo goed mogelijk te verzorgen. Op diens aanraden gaat hij op zoek naar water in een nabijgelegen verlaten stadje. Maar ook deze zoektocht is niet zonder gevaar. De jongen en de oude man zijn op een punt aanbeland dat ze voor elkaar door het vuur zouden gaan en stippelen voor zichzelf een toekomst uit waar ze niet meer achtervolgd worden door de meedogenloze rechter die op hen jaagt. Beiden zullen hiervoor tot het uiterste moeten gaan.
De vlucht is een mokerslag en een emotionele rollercoaster. De harde realiteit van een jongen die vlucht voor zijn belager en vecht om te overleven wordt poëtisch en zintuiglijk vormgegeven in een episch verhaal van een helletocht door de woestenij. Bovenal zal De vlucht me bijblijven als een verhaal over een unieke, onuitgesproken en onvoorwaardelijke vriendschap tussen twee mensen die elkaar vinden op het moment dat ze elkaar het hardst nodig hebben.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ben het hier helemaal mee eens. Dit is een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Tonia