12 jan 2012

Karel Capek - Oorlog met de salamanders

Oorlog met de salamanders is een tijdloos meesterwerk. De roman verscheen reeds in 1936 en heeft nog niets aan belang ingeboet. Het boek verhaalt de opkomst en de beschaving van de salamanders die zich bliksemsnel over de wereld verspreiden. Ze leren praten, weten aan wapens te komen en ontwikkelen zich tot Salamanders (naarmate ze aan belang winnen zal Capek ze symbolisch met een hoofdletter beginnen schrijven).

De rechtoplopende salamanders worden eerst ontdekt door kapitein Von Toch die hen in de Westerse wereld introduceert als goedkope arbeidskrachten. De komst van de salamanders zorgt voor grote welvaart , maar ook voor allerlei problemen. Zo zijn ze slimmer dan aanvankelijk gedacht en planten ze zich razendsnel voor. Bepaalde mensen trachten hen nog naar hun inzicht te cultiveren; er worden zelfs scholen voor hen opgericht. Wanneer ze zich echter verenigen krijgen ze wapens in handen en gaan de strijd aan met de mens. 
 
De Salamanders nemen uiteindelijk het roer over en zijn niet te evenaren in hun machtswellust, of het zou door Hitlers nationaal-socialistische kliek moeten zijn, die model stond voor de nietsontziende Salamanders. Oorlog met de salamanders is niets minder dan een heerlijke satire, een politieke allegorie tegen racisme, communisme, maar ook kapitalisme. Ondanks de moeilijke thematiek leest het verhaal bijzonder gemakkelijk door de fijnzinnige humor die Capek hanteert. Dit versterkt zijn boodschap en inspireert de leeshonger. Hij sloopt de grens tussen waarheid en fictie met goed gemikte citaten, krantenknipsels en wetenschappelijke papers. Een boek om te koesteren en te herbeleven.


3 opmerkingen:

  1. een indrukwekkend archief hebt u hier; mocht het u interesseren, kom dan ook eens langs op http://pascaldigital.blogspot.be/ waar u beslist een en ander van uw gading zult aantreffen (rubriek 'boek' of ook de lijst 'de leesclub' - allebei in de rechtermarge)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het boek persoonlijk zeer goed. Het boek is science-fiction maar alles wordt heel realistisch voorgesteld. Dat vinderdaad ik er zo goed aan. Alle details worden in dit boek beschreven en de schrijver geeft de lezer ook subtiel stof tot nadenken. In dit boek komen ook hilarische beschrijvingen en hoogstaande doordachte vergelijkingen van bepaalde zaken. Ondanks dat het verhaal een zeer zwaar onderwerp heeft blijft het over de hele lijn vrij luchtig. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste, ik ga akkoord met wat je hierboven schrijft maar ik zou er graag wat dieper op in willen gaan.
      Het is inderdaad een zeer goed boek, zonder twijfel. Soms wordt er wel wat grof en raar taalgebruik gezegd. Of dit ongepast is weet ik niet want anderen zullen het hilarische vinden. Wat ik echter briljant vond was den duidelijke evolutie dat er beschreven wordt. Dit gebeurt meestal niet rechtstreeks maar je komt het te weten door andere personen die het aan elkaar vertellen. De salamanders evolueren aanzienlijk, zij groeien van wezentjes onderaan de voedselketen tot gevaarlijke concurrenten voor de mens. En qua spanning moet dit boek ook zeker niet onderdoen

      Verwijderen