6 sep 2013

Wordt verwacht : Roberto Bolano - Nazi literatuur in de Amerika's

Fictieve encyclopedie met biografieën van schrijvers en literatoren uit Noord- en Zuid-Amerika met rechts-radicale politieke opvattingen verschijnt in november.

Schrijvende moordenaars, dichtende hooligans, een piloot met nazisympathieën die zijn dichtregels met rook in de hemel schrijft, en een bonte mix van querulanten, narcisten, snobs en criminelen: Nazi literatuur in de Amerika’s is (alleen al door zijn titel) een van de meest opmerkelijke boeken die in 2013 zal verschijnen. Bolaño schrijft met sardonisch genoegen de fictieve biografieën (veelal gesitueerd in de realiteit, om de verwarring nog groter te maken) van dertig middelmatige, zichzelf verheerlijkende schrijvers, dichters, redacteuren en critici met rechts-radicale, om niet te zeggen fascistische en neonazistische politieke opvattingen.

De korte (soms lange) biografische schetsen zijn verdeeld in veertien thematische afdelingen (verdoemden, dolende vrouwen, voorlopers, Duitsers, Ariërs, relschoppers, science fiction freaks) en bevat tevens bibliografieën, crossreferenties en een epiloog (‘voor monsters’). Hoewel de schrijvers allen ontsproten zijn aan de (zwartgallige) fantasie van de auteur, zijn ze vaak realistisch gesitueerd in de werkelijke, literaire wereld: Bolaño’s personages ontmoetten Allen Ginsberg, Octavio Paz en de beroemde Cubaanse schrijver Lezama Lima. Nazi literatuur in de Amerika’s is een hoogst origineel, beklemmend en geestig boek, een sleutelboek in het oeuvre van Bolaño, dat een indringend beeld schetst van de rol van de literatuur in de maatschappij. (bron : lebowskipublishers.nl)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten