9 sep 2013

Nathan Filer - De schok van de val


Wanneer Matthew op negenjarige leeftijd zijn oudere broer verliest, verandert de richting van zijn leven compleet, hoewel hij het op dat moment niet (volledig) beseft. Simon was een ziek kind, maar was enkele dagen voor het grote verlies nog een held geweest in de ogen van zijn jongere broer. Met alle moeite van de wereld tracht Matthew de puzzelstukken van die periode in elkaar te passen. Hij schrijft zijn gedachten over zijn familie, maar vooral zijn broer, vanuit zijn kamer in de instelling waar hij een tijdlang resideert. De schok na de val is het prachtige debuut van de Britse auteur Nathan Filer, een beklijvende familieroman en een hommage van Matthew aan zijn oudere broer die hem op veel te jonge leeftijd is ontvallen.

Simon leed aan downsyndroom en had zwakke spieren, maar Matthew beschouwde hem evenzeer zijn beste vriend. Na de dood van zijn broer houdt zijn moeder hem thuis uit angst om ook hem te verliezen. Zowel Matthew als zijn ouders hebben het moeilijk hun gevoelens te plaatsen en lijken in het ijle te leven. Matthew kan dit op jonge leeftijd niet begrijpen en voelt zich zowel schuldig als het slachtoffer. Uiteindelijk zwicht zijn moeder en staak ze haar thuisonderwijs.

Maar school brengt geen redding voor Matthew die meer en meer onhandelbaar wordt. Hij begint zijn naasten moedwillig te kwetsen en zijn puberstreken overschrijden de norm. Hij voelt zich alleen op zijn gemak bij Jacob, een klasgenoot met wie hij joints rookt en op de playstation speelt. Stiekem komt hij vooral tot rust door diens zieke hulpbehoevende moeder te helpen in haar dagelijkse verzorging. Als ze zeventien worden besluiten Matthew en Jacob met school te kappen en op een appartementje te gaan wonen. Beiden vinden ze een baantje, Matthew in een verzorgingstehuis.

Na vijf maanden loopt het mis en verlaat Jacob het appartement. Nu Matthew terugkijkt op die periode maakt hij verschillende versies van deze gebeurtenissen en in één van die versies heeft hij Jacob weggejaagd door zijn rare en obsessieve gedrag. Met zijn tekeningen of zijn mierenkolonie probeert Matthew zijn broer terug te vinden die dol was op deze zaken. Als zijn oma langskomt en Matthew in een met "rommel" volgepropt appartement onzinnige taal hoort uitslaan, komt het tot een gedwongen opname.

In de instelling leert Matthew het verschil tussen leven en in leven zijn. Hij krijgt er pillen die hem blokkeren en moe maken. Als hij zijn medicatie niet neemt ziet hij zijn broer overal in de atomen die hem omringen. In de gezichten van andere patiënten vangt hij een glimp op en hij hoort de stem van zijn broer die contact met hem zoekt. Om zijn geweten te zuiveren, begint Matthew zijn herinneringen te tekenen en op te schrijven om zo de waarheid te achterhalen van wat er precies in vakantiepark Ocean Cove is gebeurd, de dag toen zijn broer stierf.

De schok na de val is een fantastisch debuut dat je in geen tijd uitleest. je kan het boek amper wegleggen. De stijl is heel gevarieerd met korte passages van amper een bladzijde tot langere uitweidingen over de verschillende periodes die het leven van deze getroebleerde jongeman getekend hebben. De roman is literair en visueel ingenieus, door bv. gebruik te maken van verschillende lettertypes en veelvuldige flashbacks. Het wordt echter nooit een rommeltje. De schok na de val is een hartverwarmend verhaal dat een onuitwisbare indruk nalaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten