Liefde voor de Roman is een blog over hedendaagse romans en tijdloze klassiekers aangevuld met interessante weetjes over literatuur. Deze blog pretendeert niet alles te weten over literatuur. Inbreng en reacties van derden worden zeker geapprecieerd.
Geen enkele van de zes Belgen die op de longlist stonden van de
AKO Literatuurprijs 2013, heeft de shortlist gehaald. Juryvoorzitter Patrick
Janssens maakte vanavond de namen van de zes genomineerden bekend in Nieuwsuur:
Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Wouter
Godijn (Hoe ik een beroemde Nederlander werd), Joke van Leeuwen (Feest van
het begin), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba) en Allard Schröder (De dode
arm). De jury koos de zes genomineerden uit een lijst van 25 boeken.
De
Belgische auteurs op de longlist waren Y.M. Dangre (Maartse kamers), Griet Op
de Beeck (Vele hemels boven de zevende), Saskia De Coster (Wij en ik),
Bernard Dewulf (Verstrooiingen), Kristien Hemmerechts (Kronkelpaden van het
geheugen) en Annelies Verbeke (Veronderstellingen).
Vorig jaar ging de prijs nog naar onze landgenoot Peter Terrin voor
het boek Post Mortem. (bron : demorgen.be)
Chuck Palahniuk weet als geen ander te choqueren met zijn romans. In Fight Club troonde hij de lezer mee in een wereld van extreem en rauw fysisch geweld en in Snuff dook hij zonder voorbehoedsmiddelen de pornoindustrie in. Geen taboe blijft onbesproken en zo komt Palahniuk uiteindelijk uit bij de dood. "De dood is voor mensen die nooit echt hebben geprobeerd iets uit het leven te halen". Palahniuk maakt van de gelegenheid gebruik om ook andere heikele thema's aan te snijden. Hij heeft trouwens al aangekondigd dat dit boek het eerste zal zijn van een trilogie. Zijn volgende roman zal hetzelfde hoofdpersonage volgen die terugkeert uit de hel en als spook op aarde zal ronddolen.
De dertienjarige Madison belandt in de hel na een overdosis marihuana. Als enige dochter van een jetset-koppel kan ze nooit voldoen aan hun ideaalbeeld. De corpulente tiener weet zich geen houding met ouders die dwepen de ecologische voetafdruk te verminderen, terwijl ze naar hun buitenverblijven vliegen over de hele wereld in hun geleasde jet. Het gebruik van stimulerende middelen promootten ze volop aan hun dochter. Dan is de hel zo slecht nog niet.
De hel in Verdoemd is geen plek om naar te verlangen. Net als vele anderen belandt Madison er in een vuile cel en wordt ze door een horde stinkende demonen belaagd. Ze probeert er het beste van te maken door alle hoop te laten varen. Ze richt zich rechtstreeks tot Satan als vaderfiguur. Als prepuber heeft ze nog geen last van kwalijke hormonen, maar toch zoekt ze hartstochtig iemand die haar graag ziet. Ze maakt kennis met een select groepje medegevangenen die zich aandienen als een slutty cheerleader, een alleswetende nerd, een rebelse skinhead en een footballspeler die uiteraard een oogje heeft op de cheerleader. Ze ontsnappen uit hun stinkende cellen en gaan op avontuur in de duistere spelonken van de onderwereld.
Synchroon met haar belevenissen in de hel, vertelt Madison Satan het verhaal van haar jeugd en de dagen die voorafgingen aan haar dood. Haar mediageile ouders die nog maar eens een beschadigd adoptiekind opnamen om hun blazoen op te poetsen. Die haar drugs ter beschikking stelden en zelfs aanzetten haar eerste seksuele escapades te beleven. De waarheid over haar heengaan wordt gaandeweg duidelijk, wie is er immers al gestorven aan een overdosis marihuana?
Voor een tiener van dertien vertoont Madison een gezonde dosis relativerings-vermogen en een verrassend inzicht in hoe de wereld werkt. Ook in de hel weet ze zich goed staande te houden. Via een baantje in het callcenter weet ze meerdere zielen te overhalen tot een enkele trip naar de onderwereld. Daarbij verliest ze haar onschuld, maar versterkt ze haar positie tegenover Satan. De oude Madison brokkelt af, maar als haar nieuwe adoptiebroertje in de hel verschijnt, wordt ze geconfronteerd met haar aardse leven en begint ze te twijfelen.
Chuck Palahniuk kreeg met zijn roman Verdoemd bakken kritiek te verwerken. Het is zeker niet Chucks sterkste roman, maar ik kon deze trip naar de hel best wel smaken. Onder het flinterdun verhaal staat de roman immers bol van kritiek op onze allesverterende consumptiemaatschappij, de rol van religie, de oppervlakkige maatschappij waarin we leven, ... Verdoemd biedt alles wat een lezer van Palahniuk kan verwachten, afgaande op zijn laatste romans. De horror uit Gekweld en de weirdness uit Rant, gekruid met een ongezonde dosis lugubere humor. Tel daarbij het charmante hoofdpersonage van Madison die de boel aan elkaar praat en je komt uit op een authentieke cultroman zoals enkel Chuck die kan schrijven. Ik blijf in ieder geval fan.
De roman De Laatkomer van Dimitri Verhulst wordt bewerkt voor het theater. Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat in het najaar van 2014 met het stuk op de planken, heeft uitgeverij Atlas Contact donderdag bekendgemaakt.
De Laatkomer gaat over een bejaarde man die doet alsof hij dementeert om wraak te nemen op zijn lusteloze, burgerlijke leven. De regie van het toneelstuk is in handen van artistiek directeur van het NNT Ola Mafaalani. Verhulst schreef eerder onder meer de roman De Helaasheid der Dingen, die in 2009 werd verfilmd.
Jonathan Franzen vertaalde voor The Kraus Project een aantal essays van de Oostenrijkse polemist, toneelschrijver en dichter Karl Kraus (1874-1936). Middels annotaties laat Franzen zien wat ze zeggen over deze tijd. In oktober, ruim vijf jaar later, verschijnt The Kraus Project. Het 336 pagina’s tellende boek is qua omvang iets ruimer uitgevallen. Franzen vertaalde drie essays, die volgens hem, ook al zijn ze zo’n honderd jaar oud, nog veel over deze tijd zeggen. Om Kraus' visionaire blik aanschouwelijk te maken, licht Franzen met annotaties zijn persoonlijke reflecties toe.
Kraus was een van de meest gevreesde satirici in de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Hij stond bekend als 'de Weense een-mansguerrilla tegen huichelarij'. Met zijn radicale maatschappijkritiek zette hij zich af tegen het bekrompen moralisme van de heersende klassen. Ook had hij veel kritiek op journalisten, die hij als verlengstuk van de machthebbers zag. Volgens Kraus waren kranten het belangrijkste medium van oorlogspropaganda.
Franzen ontdekte Kraus toen hij begin jaren tachtig in Berlijn studeerde. Het begon met Kafka, en daarna, twee jaar later, Karl Kraus. Hoewel het werk van Kraus bekend staat als 'impossible to translate', waagde Franzen zich toch aan de vertaling. En ja, ook voor Franzen is Kraus soms onnavolgbaar. In Kraus ziet Franzen een geestverwant, want ook de schrijver van The Correcties en Vrijheid laat zich graag kritisch uit over zijn eigen cultuur. Bekend zijn Franzens essays waarin hij de technologische ontwikkelingen (zoals Twitter en e-books) en het consumptie-gedrag op de korrel neemt. Bij The Kraus Project toetst hij Kraus' standpunten op de kwesties die Franzen bezig houden.
Afgaande op de voetnoten die The Paris Review vorige week publiceerde, valt op te maken dat het vooral om Franzens overpeinzingen is te doen. De verhouding tekst is ongeveer een (Kraus) op drie (Franzen). Het boek mag dan worden gepresenteerd als eerbetoon aan zijn leermeester, we komen vooral veel over de literaire thema's van de Amerikaanse auteur te weten.
Het boek verschijnt in oktober in Nederlandse vertaling. (bron : boeken.vpro.nl)
'Goed nieuws voor de fans van Philip Roth, die eerder bekendmaakte geen nieuw werk meer te zullen publiceren. Verwacht januari 2013.
"Claudia Roth Pierpont, al meer dan twintig jaar verbonden aan de New Yorker, onderzoekt alle complexe lagen van Roth's werk en de daaruit voortkomende contraverses. Pierpont, die Roth persoonlijk kent, heeft haar gracieuze stijl en uitgebreide onderzoek verrijkt met anekdotes, over Roth's familie, zijn inspiratie, zijn critici, zijn hele oeuvre en zijn vriendschappen met onder andere Saul Bellow en John Updike. Roth is een grootse prestatie, een fascinerend en uiterst toegankelijk werk over één van de belangrijkste schrijvers van onze tijd." (bron : debezigebij.nl)
Wanneer Matthew op negenjarige leeftijd zijn oudere broer verliest, verandert de richting van zijn leven compleet, hoewel hij het op dat moment niet (volledig) beseft. Simon was een ziek kind, maar was enkele dagen voor het grote verlies nog een held geweest in de ogen van zijn jongere broer. Met alle moeite van de wereld tracht Matthew de puzzelstukken van die periode in elkaar te passen. Hij schrijft zijn gedachten over zijn familie, maar vooral zijn broer, vanuit zijn kamer in de instelling waar hij een tijdlang resideert. De schok na de val is het prachtige debuut van de Britse auteur Nathan Filer, een beklijvende familieroman en een hommage van Matthew aan zijn oudere broer die hem op veel te jonge leeftijd is ontvallen.
Simon leed aan downsyndroom en had zwakke spieren, maar Matthew beschouwde hem evenzeer zijn beste vriend. Na de dood van zijn broer houdt zijn moeder hem thuis uit angst om ook hem te verliezen. Zowel Matthew als zijn ouders hebben het moeilijk hun gevoelens te plaatsen en lijken in het ijle te leven. Matthew kan dit op jonge leeftijd niet begrijpen en voelt zich zowel schuldig als het slachtoffer. Uiteindelijk zwicht zijn moeder en staak ze haar thuisonderwijs.
Maar school brengt geen redding voor Matthew die meer en meer onhandelbaar wordt. Hij begint zijn naasten moedwillig te kwetsen en zijn puberstreken overschrijden de norm. Hij voelt zich alleen op zijn gemak bij Jacob, een klasgenoot met wie hij joints rookt en op de playstation speelt. Stiekem komt hij vooral tot rust door diens zieke hulpbehoevende moeder te helpen in haar dagelijkse verzorging. Als ze zeventien worden besluiten Matthew en Jacob met school te kappen en op een appartementje te gaan wonen. Beiden vinden ze een baantje, Matthew in een verzorgingstehuis.
Na vijf maanden loopt het mis en verlaat Jacob het appartement. Nu Matthew terugkijkt op die periode maakt hij verschillende versies van deze gebeurtenissen en in één van die versies heeft hij Jacob weggejaagd door zijn rare en obsessieve gedrag. Met zijn tekeningen of zijn mierenkolonie probeert Matthew zijn broer terug te vinden die dol was op deze zaken. Als zijn oma langskomt en Matthew in een met "rommel" volgepropt appartement onzinnige taal hoort uitslaan, komt het tot een gedwongen opname.
In de instelling leert Matthew het verschil tussen leven en in leven zijn. Hij krijgt er pillen die hem blokkeren en moe maken. Als hij zijn medicatie niet neemt ziet hij zijn broer overal in de atomen die hem omringen. In de gezichten van andere patiënten vangt hij een glimp op en hij hoort de stem van zijn broer die contact met hem zoekt. Om zijn geweten te zuiveren, begint Matthew zijn herinneringen te tekenen en op te schrijven om zo de waarheid te achterhalen van wat er precies in vakantiepark Ocean Cove is gebeurd, de dag toen zijn broer stierf.
De schok na de val is een fantastisch debuut dat je in geen tijd uitleest. je kan het boek amper wegleggen. De stijl is heel gevarieerd met korte passages van amper een bladzijde tot langere uitweidingen over de verschillende periodes die het leven van deze getroebleerde jongeman getekend hebben. De roman is literair en visueel ingenieus, door bv. gebruik te maken van verschillende lettertypes en veelvuldige flashbacks. Het wordt echter nooit een rommeltje. De schok na de val is een hartverwarmend verhaal dat een onuitwisbare indruk nalaat.
Vandaag is de longlist bekend gemaakt voor de AKO Literatuurprijs 2013. Op 27 september wordt de shortlist geopenbaard. Op maandag 28 oktober volgt dan de uiteindelijke bekendmaking van de winnaar AKO Literatuurprijs 2013. Dit zijn de boeken die daarvoor in aanmerking komen:
Jan van Aken – De Afvallige Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende Martin Bossenbroek – De Boerenoorlog Jan Brokken – De vergelding Saskia de Coster – Wij en ik Y.M. Dangre – Maartse kamers Bernard Dewulf – Verstrooiingen Roelof van Gelder – Naar het aards paradijs Esther Gerritsen – Dorst Wouter Godijn – Hoe ik een beroemde Nederlander werd Arnon Grunberg – Buster Keaton lacht nooit Kees ‘t Hart – Hotel Vertigo A.F.Th. van der Heijden – De helleveeg Kristien Hemmerechts – Kronkelpaden van het geheugen Oek de Jong – Pier en oceaan Guus Kuijer – De Bijbel voor ongelovigen Joke van Leeuwen – Feest van het begin Geert Mak – Reizen zonder John Margriet de Moor – Mélodie d’amour Ilja Leonard Pfeijffer – La Superba Allard Schröder – De dode arm Bart Slijper – In dit gevreesd gemis Manon Uphoff – De zoetheid van geweld Annelies Verbeke – Veronderstellingen Tommy Wieringa – Dit zijn de namen
In de jury zitten Patrick Janssens, parlementslid Vlaams Parlement (voorzitter), Karl van den Broeck, freelance boekenjournalist, Toef Jaeger recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next, Daniëlle Serdijn recensent De Volkskrant, Fleur Speet literair criticus Het Financiële Dagblad en De Morgen, Veerle Vanden Bosch chef boeken De Standaard
Fictieve encyclopedie met biografieën van schrijvers en literatoren uit Noord- en Zuid-Amerika met rechts-radicale politieke opvattingen verschijnt in november.
Schrijvende moordenaars, dichtende hooligans, een piloot met nazisympathieën die zijn dichtregels met rook in de hemel schrijft, en een bonte mix van querulanten, narcisten, snobs en criminelen: Nazi literatuur in de Amerika’s is (alleen al door zijn titel) een van de meest opmerkelijke boeken die in 2013 zal verschijnen. Bolaño schrijft met sardonisch genoegen de fictieve biografieën (veelal gesitueerd in de realiteit, om de verwarring nog groter te maken) van dertig middelmatige, zichzelf verheerlijkende schrijvers, dichters, redacteuren en critici met rechts-radicale, om niet te zeggen fascistische en neonazistische politieke opvattingen.
De korte (soms lange) biografische schetsen zijn verdeeld in veertien thematische afdelingen (verdoemden, dolende vrouwen, voorlopers, Duitsers, Ariërs, relschoppers, science fiction freaks) en bevat tevens bibliografieën, crossreferenties en een epiloog (‘voor monsters’). Hoewel de schrijvers allen ontsproten zijn aan de (zwartgallige) fantasie van de auteur, zijn ze vaak realistisch gesitueerd in de werkelijke, literaire wereld: Bolaño’s personages ontmoetten Allen Ginsberg, Octavio Paz en de beroemde Cubaanse schrijver Lezama Lima. Nazi literatuur in de Amerika’s is een hoogst origineel, beklemmend en geestig boek, een sleutelboek in het oeuvre van Bolaño, dat een indringend beeld schetst van de rol van de literatuur in de maatschappij. (bron : lebowskipublishers.nl)
Haruki Murakami 's roman Kafka op het strand wordt omgevormd tot een toneelstuk dat in 2015 internationaal op tournee gaat in Londen, Australië, Singapore, Frankrijk en China nadat eerst het thuisland van de schrijver, Japan aan de beurt is gekomen. (bron : japandailypress.com)
"Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag van huis weg om te ontsnappen
aan zijn onmogelijke vader.
Tegelijkertijd gaat Nakata, een man op leeftijd die
nooit volledig hersteld is van een bizar ongeluk in zijn jeugd, weg uit zijn
vertrouwde omgeving om op zoek te gaan naar een verdwenen kat. Er wordt een
brute moord gepleegd, maar de identiteit van zowel de dader als het slachtoffer
is een groot raadsel. Katten praten met mensen, vissen vallen uit de lucht en in
het bos verschuilen zich soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog niet ouder
zijn geworden."
Sinds het succes van Vijftig tinten grijs raakt de boekenwereld overspoeld door klonen, vaak nog slechter geschreven dan het origineel. Pikante lectuur is een hype: een enorme groep lezers is seks in boeken gaan associëren met plat letterenvermaak.
Drie jonge schrijvers roepen deze ontwikkeling een halt toe. David Pefko, Jamal Ouariachi en Daan Heerma van Voss schreven een nu al spraakmakende trilogie: drie onderling verbonden romans over de belevenissen en escapades van Hanna, een vrouw met een turbulent liefdesleven.
David Pefko nam het deel met de titel 45 voor zijn rekening. Hij debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman Het voorseizoen. De inspiratie voor het boek vond hij - naar eigen zeggen - door het luisteren naar gesprekken in een bar. Met Het Voorseizoen won hij de Gouden Boekenuil en de Inktaaptrofee.
45 verschijnt op 19 september 2013. (bron : manuscripta.nl)