10 apr. 2013

Wieringa, Murakami, Houellebecq en Russell op shortlist IMPAC award

Russell-KarenMurakami

International IMPAC Dublin Literary Award
 
De shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award 2013 is bekendgemaakt. Op de lijst staan tien schrijvers afkomstig uit diverse hoeken van de wereld.

Het unieke aan deze onderscheiding is de grote geldprijs die eraan verbonden is (€100.000) en de manier waarop de genomineerden gekozen worden. Bibliotheken van over de hele wereld krijgen immers de kans om hun favoriete werk te kiezen.

Bij de gelukkigen is dit jaar de Nederlandse auteur Tommy Wieringa, die nu ook buiten het Nederlandstalige gebied hoge ogen gooit. Hij werd met zijn roman Caesarion geselecteerd. Daarnaast werden gevestigde waarden als Haruki Murakami met 1Q84 en Michel Houellebecq met De kaart en het gebied gekozen. Karen Russel is verrassend genoeg met haar debuutroman  Swamplandia! ook uitverkozen.

De voorwaarde voor een selectie is dat de roman in kwestie in het Engels geschreven of vertaald is. Als het winnende boek een vertaling is, wordt de geldprijs verdeeld: de auteur krijgt dan €75.000 en de vertaler €25.000.

De winnaar wordt op 6 juni 2013 gekozen door een jury van schrijvers. Dan weten we wie zich aansluit bij eerdere winnaars als Orhan Pamuk en Herta Müller. (bron : knack.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten