21 dec 2013

Gabriel Roth - De onbekenden

De onbekenden is de debuutroman van de Amerikaanse auteur Gabriel Roth en beschrijft het leven van Eric Muller, een computernerd die op jonge leeftijd miljonair wordt. Ondanks zijn pas verworven rijkdom blijft zijn grootste ambitie onverzilverd. Hij zoekt nog een vrouw bij wie hij zich niet in allerlei sociale bochten hoeft te wringen om gewoonweg samen gelukkig te zijn. Misschien is zijn probleem wel dat hij alles te veel analyseert in plaats van gewoon de dag te plukken. Met de persoonlijkheid die hij in zijn jeugd heeft gevormd en zijn passie voor programmeren zit echter niet elk meisje zomaar op hem te wachten.

Eric komt uit een gebroken gezin met een overbeschermende moeder en een afwezige vader. Als hij eenmaal zijn fortuin heeft gemaakt, komt vader nadrukkelijk terug in beeld en tracht hij Eric in te lijven voor zijn eigen projecten. Eric ligt echter niet wakker van zijn familie. Het enige dat hem echt bezighoudt is dat hij nog nooit een serieuze relatie heeft gehad. Hij verfoeit de sociale conventies, maar die zijn een noodzakelijk kwaad om zijn plannen waar te maken.

Vanaf zijn prille jeugd is hij al gefascineerd door het idee van meisjes, maar het blijft bij dromen. Hij vindt aansluiting bij jongens die net als hij gefascineerd zijn door computers. Hij maakt samen met een vriend een computerspel en hoopt zo een meisje te imponeren, maar merkt het zo niet werkt. Op de middelbare school begint hij alle meisjes in kaart te brengen en vat hun bijzonderheden samen in een schrift. Zo hoopt hij een manier te vinden om hen te benaderen.

Wanneer zijn schrift wordt ontdekt, wordt hij publiekelijk vernederd en sluit zich voor de rest van het jaar op in de computerklas. Met de jaren komt de wijsheid en Eric slaagt er toch in zijn maagdelijkheid te verliezen. Hij blijft gefascineerd door programmeren en als zijn vader het geld niet wil geven om verder te studeren, sluit hij zich gedurende drie jaar met een collega op in een klein appartement om een computerprogramma te ontwikkelen dat hen schatrijk zal maken.

Eric valt daarna als het ware in een zwart gat en verdoet zijn dagen met thuiszitten. Hij sleept zich naar een feestje om daar iemand te leren kennen en laat zijn oog vallen op Maya. Zonder het te beseffen palmt hij echter diens vriendin in en belandt bij haar thuis. Ze houden het zedelijk, zodat zijn kansen met Maya nog niet zijn verkeken, maar begaat een stommiteit waardoor hij zich het liefst de rest van zijn leven zou opsluiten. Thuis bedenkt hij een strategie om Maya voor zich te winnen en hij slaagt in zijn opzet.

Na de eerste weken van puur geluk met zijn nieuwe vriendin, begint de gewenning en nemen ze elkaar in vertrouwen. Eric heeft geen grote geheimen, maar Maya biecht op dat ze vroeger door haar vader werd misbruikt en alle contact met hem heeft verbroken. Eric heeft hier veel sympathie voor en probeert haar voorzichtig lief te hebben, maar vindt het vreemd dat ze er op seksueel vlak totaal niet onder lijdt. Hij begint te twijfelen en trekt op onderzoek. Hij verfoeit zichzelf dat hij hierdoor misschien zijn relatie op het spel zet, maar besluit met haar vader te gaan praten.
 
De onbekenden is een vlot geschreven tragikomische roman die de sociale conventies in vraag stelt. De auteur vraagt zich af of iemand volledig van een ander kan houden zonder alles te weten en toch trouw kan blijven aan zichzelf. Gabriel Roth schreef met zijn debuut een universele roman waarin veel lezers zich in kunnen herkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten