31 dec 2014

10 romans om naar uit te kijken in 2015

Het literaire voorjaar kondigt zich druk en dynamisch aan. We pikken er tien Nederlandstalige romans uit waar we reikhalzend naar uitkijken.                               (Bron : De Morgen 31/12/14)
 
 
 

Yves Petry: bravourerijke stilist

 
De zesde roman van Yves Petry zou weleens dé klapper van het voorjaar kunnen worden. Nadat Petry met 'De maagd Marino' de Libris Literatuurprijs 2011 binnenhaalde, nam hij royaal de tijd voor 'Liefde bij wijze van spreken'. Een rechttoe rechtaan liefdesverhaal hoef je bij Petry niet te verwachten. Wél flakkert vanaf de eerste pagina's alweer zijn bravourerijke stijl op, zo leert ons de leesproef. Hoofdpersonage Alex Jespers, 'auteur van een weergaloze succesroman maar inmiddels op zijn retour', blikt terug op zijn driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx - een broer en zus die bij een verkeersongeval hun ouders hebben verloren. "Wat deed de betrekkingen tussen hen zo grondig ontsporen?" Onder de microscoop van Petry blijft niets ongezien.
 
 
'Liefde bij wijze van spreken', De Bezige Bij Amsterdam, 15 januari.

 

 
 
 
Arnon Grunberg: tuk op mysterie     
 
                                  
Arnon Grunberg is meesterlijk in het opwekken van de aandacht. Doodleuk meldt zijn uitgever: "In verband met het wetenschappelijk onderzoek in het Grunberg Lab kunnen er geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van zijn nieuwe boek." Grunberg liet tijdens het schrijven van 'Het bestand' zijn hersenactiviteit meten, terwijl ook hartslag en gelaatsuitdrukkingen werden geregistreerd. Tijdens de Grunberg-expo, die momenteel in de Universiteit van Amsterdam loopt, gaat men ook bij honderden bezoekers na wat er gebeurt tijdens het lezen van Het bestand. Benieuwd welk effect deze mysterieuze Grunberg-roman op ons brein heeft.
 

 

'Het bestand', Nijgh & Van Ditmar, februari.
 

 

 

Jamal Ouariachi: schenenschopper

 
Met een shortlistnominatie voor zijn knappe roman 'Vertedering' zette Jamal Ouariachi ook in Vlaanderen voet aan de grond. Schenenschopper Ouariachi mag zich graag luidruchtig profileren, maar werkt intussen ook drommels hard aan een oeuvre. Maait hij met 'Een honger' een paar heilige huisjes om? Reken maar. In de roman onderzoekt hij "hoe een volk dat ooit massaal in de buidel tastte om de Derde Wereld te helpen zich ontpopt heeft als een cynische horde, bang voor alles wat vreemd is". Het verhaal draait rond ontwikkelingshulpgoeroe Alexander Laszlo, 'de Nederlandse Bob Geldof', die in 2004 achter tralies belandde wegens misbruik van een van zijn Ethiopische adoptiekinderen.


 
'Een honger', Querido, februari 2015.

 

 

 

Annelies Verbeke: vol verrassingen

 
 Een nieuwe titel van Annelies Verbeke is altijd een gebeurtenis, zeker als ze, zoals de uitgever deze keer meldt, klinkt "zoals we haar niet eerder lazen, in omvang en stijl, en in de manier waarop de ruimere wereld wordt toegelaten". Alphonse, de protagonist van 'Dertig dagen', heeft zijn muzikantenleven in Brussel ingeruild voor een eenmansklusjesbedrijf in de Vlaamse Westhoek. Alphonse verspreidt rust en boezemt vertrouwen in. Zijn klanten zijn bijzonder lovend over zijn persoon. Ze hebben steeds meer behoefte aan hem en gaan hem opeisen. Onbedoeld - en ongewild - wordt klusjesman Alphonse een goeroe. Zullen wij ook vallen voor zijn charisma?

 

 
'Dertig dagen', De Geus, maart.

 

 
 
 

P.F. Thomése: de alleskunner

 
 Sinds de AKO-winnende debuutbundel 'Zuidland' (1990) heeft Pieter Frans Thomése bewezen dat hij uiteenlopende genres aankan. Wie 'Schaduwkind' (2003) las, over de dood van zijn babydochtertje Isa, en daarna de schunnige jongensromans 'J. Kessels: The Novel' (2009) of 'Het Bamischandaal' (2012) openslaat, vraagt zich af of één en dezelfde auteur aan het werk is. Dit voorjaar ligt 'De onderwaterzwemmer' in de rekken, aangekondigd als "een grote roman". Een jongen en zijn vader steken in de Tweede Wereldoorlog een rivier over naar bevrijd gebied, maar de zoon bereikt de overkant alleen. Dertig jaar later vindt hij zijn vader terug in West-Afrika en krijgt hij de kans het verlies goed te maken. Welk register bespeelt Thomése dit keer?


 
'De onderwaterzwemmer', Atlas Contact, mei.

 

 

 

Thomas en Daan Heerma Van Voss: ambitieuze broertjes

 
 Lang hielden ze de boot af, maar nu zijn ze dan toch gezwicht. De broers Thomas en Daan Heerma van Voss gaan voor het eerst samen een boek schrijven, de psychologische thriller 'Ultimatum'. Daan debuteerde in 2010 met de roman 'Een zondagsman', brak door met 'De vergeting' en lokte heftige reacties uit met 'Het land 32'. Zijn broer Thomas debuteerde een jaar eerder met 'De allestafel', publiceerde de geprezen verhalenbundel 'De derde persoon', en is uitgeroepen tot literair talent van 2015. 'Ultimatum' belooft hard-boiled te worden.


 
 
 
 
 
'Ultimatum', Prometheus, mei.

 

 

  

Maarten 't Hart: klassiek schrijver

 
 Met meer dan dertig boeken op zijn naam heeft de bijna 70-jarige Maarten 't Hart in Nederland de status van klassiek auteur. Cynisch en vrolijk profileert hij zich de laatste jaren als een gezellige brombeer. Zijn nieuwe roman vult eindelijk een lacune op in zijn oeuvre. "Na mijn dood kun je over me schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef", peperde de moeder van 't Hart hem in. In Magdalena onderwerpt hij daarom "de wonderlijke eigenaardigheden" en "de onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder" aan een nader onderzoek. Komt 't Hart na Siebelinks calvinistische 'Vatersuche' 'Knielen op een bed violen' nu met de ultieme moederroman ?


 
 
'Magdalena', De Arbeiderspers, februari.

 

 

 
 
 
 Peter Verhelst: literaire experimentalist
 
 
De Vlaamse voorvechter van het literaire experiment komt dit voorjaar met een autobiografische roman. Peter Verhelst kwam op de autosnelweg in botsing met een vrachtwagen. Hij ging drie keer over de kop en overleefde op miraculeuze wijze. In de luttele seconden van de crash ontstond een scheur in tijd en ruimte. In zijn nieuwe roman beschrijft hij de plekken en tijden waar hij tijdens het ongeval een glimp van opving. De kunst van het crashen wordt aangekondigd als "een volstrekt originele roman, een tour de force vol verhalen-in-verhalen". Is dit een metafysische roman over leven en dood?

 
 
 
 
'De kunst van het crashen', Prometheus, februari.

 

 

 

L.H. Wiener: misantroop bij uitstek

 
 Misantroop L.H. Wiener wordt 70 en is welgeteld 50 jaar actief als schrijver. Uitgeverij Atlas Contact zet de grote stilist met zijn onnavolgbare ironie, zelfspot en cynisme in de bloemen met een prestigieuze heruitgave van zijn verhalen. En nog meer feest: er is ook een nieuwe, autobiografische roman van 's Nederlands meest onderschatte schrijver. In zee gaat niets verloren spit diep in de familiegeschiedenis. Opnieuw overweegt bij Wiener het gevoel van misplaatstheid in het leven. "Zoals hij als jongen geen wezenlijk contact kon krijgen met zijn Joodse vader, zo lukt het nu ook niet met zijn kinderen, die verdwenen lijken in een digitale wereld, waarin de werkelijkheid slechts virtueel bestaat." Wurmt Wiener opnieuw al zijn levensthema's in een hecht gecomponeerd raderwerk?

'In zee gaat niets verloren', Atlas Contact, februari.

 

 

  

Leon De Winter: schrijver van pageturners

 
 Osama bin Laden die op een gammele brommer ijsjes en een pak Marlboro gaat kopen in een nachtwinkel? Het is geen nachtmerrie, maar een scène uit 'Geronimo', de nieuwe roman van Leon de Winter. Is de officiële versie van de dood van Osama bin Laden de enige waarschijnlijke?, luidt de hamvraag. De Bezige Bij noemt deze nieuweling "zijn meest gewaagde roman, een dans op het hoge koord van de verbeelding". Zijn vorige, 'VSV of daden van onbaatzuchtigheid' (2012), waarin hij behalve een rist BN-ers ook zichzelf opvoert, trok een massa lezers, maar was literair gezien geen hoogvlieger. Een pageturner of een pareltje in de traditie van Kaplan (1986)?

 
 
'Geronimo', De Bezige Bij, mei.