29 nov 2013

Gajto Gazdanov - Het fantoom van Alexander Wolf


In hun zoektocht naar verborgen parels stootte uitgeverij Lebowski vorig jaar met Stoner op een onverwachts succes. In afwachting van een nieuwe vertaling van het werk van John Williams kwam de uitgeverij op de proppen met de in onze contreien vrij onbekende Russische schrijver Gajto Gazdanov. De reeds in 1971 overleden auteur wordt in de Russische traditie nochtans in één adem genoemd met de bekende schrijver Nabokov. In het fantoom van Alexander Wolf vereenzelvigt de schrijver zich met een naamloze journalist wiens leven voor altijd wordt getekend als hij op zestienjarige leeftijd iemand neerschiet. Commercieel succes heeft deze roman tot op heden niet gekend; een ware ontdekking is het des te meer.

Ten tijde dat de zestienjarige zijn belager neerschiet wordt Rusland geteisterd door onlusten tussen de Roden en de Witten en ook andere revolutionaire bewegingen trachten hun graantje mee te pikken. Het voorval blijft hem achtervolgen, ook nadat hij in Parijs verder heeft gestudeerd en werk heeft gevonden als journalist. Hij dicht aan dit voorval zijn gespleten karakter toe. Ondanks zijn onmiskenbare kwaliteiten voor de letteren en het verfijnde, kiest hij voor een gemakkelijke carrière als journalist die alles aanneemt wat men hem voor de voeten gooit. Ook in zijn privéleven sukkelt hij van de ene mislukking in de andere en wijdt hij zijn tijd aan zaken die hij verfoeit, zoals drinken, vechten en sport.

Zijn leven verandert danig als hij een boek leest van een zeker Alexander Wolf. In diens verhalenbundel vindt hij een exacte weergave van de gebeurtenissen die hij sinds zijn zestiende heeft geprobeerd te verdringen. De moordaanslag wordt er minutieus in beschreven, maar ook de afloop waaruit blijkt dat de man het heeft overleefd. Gefascineerd en enigszins bevreesd gaat hij op onderzoek langs diens uitgever in Londen. Die verzekert hem echter dat mijnheer Wolf een rasechte Brit is. Een persoonlijke brief gericht aan de auteur krijgt geen antwoord. Bij toeval leert hij in een Russisch café in Parijs een man kennen die jarenlang de buur was van Sasja Wolf, onmiskenbaar een Rus, die samen met hem heeft gediend.

Het leven gaat echter verder zonder verdere rimpelingen tot de journalist op een bokswedstrijd in Parijs kennis maakt met een bijzondere dame, de Russische Jelena Nikolavjevna. Hij voelt zich meteen aangetrokken tot haar ijzige schoonheid en ze beginnen een romance. Hoewel ze fysisch weinig scrupules kent, blijft Jelena gesloten als het om persoonlijke zaken gaat. Hij wint uiteindelijk haar vertrouwen en ze vertelt hem over haar grote liefde, een man die de dood op een haar na had gemist en haar volledig in zijn greep had. Ze wist ternauwernood aan zijn macht te ontsnappen en vluchtte vanuit Londen naar Parijs.

Uiteindelijk lopen beide protagonisten elkaar tegen het lijf in het hun vertrouwde Russische café in Parijs. Ze bieden elkaar de kans om met zichzelf en het verleden in het reine te komen. Alexander Wolf is nog maar de schim van de man die hij vroeger was. Hoewel hij ondertussen een begenadigd schrijver is, ziet hij dit niet als een groot succes. De journalist zit in een omgekeerde beweging waarbij hij de vroeger malaise langzaam van zich weet te schudden. De zo geanticipeerde confrontatie met zijn fantoom lijkt dan ook een maat voor niets.

Het fantoom van Alexander Wolf start als een spannende thriller om over te gaan in een psychologisch, diepgravend verhaal. Ondanks dat Gajto Gazdanov al geruime tijd is overleden, is deze roman zeker niet oubollig. In een vlotte en hedendaagse vertelstijl met perfecte harmonie tussen feiten, indrukken en introspectie schetst Gazdanov de levens van beide actoren die sinds het fatale voorval zoekende zijn. De ene is verlamd door schuldgevoel, terwijl de andere zich geen zinvol leven weet te vormen na zijn ontsnapping aan de dood.

27 nov 2013

De literaire lente 2014 van De Bezige Bij

De Bezige Bij stelt zijn nieuwe romans voor die in de lente zullen verschijnen. Naast een aantal heruitgaves vallen vooral nieuwe romans op van Siri Hustvedt (De vlammende zee) en Peter Terrin (Monte Carlo). AKO-literatuurprijs winnaar Peter Terrin verruimt zijn horizon met een roman over de entourage bij de Grand Prix van Monaco. Van Amoz Oz verschijnt Dezelfde Zee, zijn meest persoonlijke roman waar hij het voor het eerst heeft over de zelfmoord van zijn moeder. Veel wordt er verwacht van de nieuwe roman van de jonge Nederlandse belofte Daan Heerma van Voss (Het land 32). Ook een van de beste romans van James Salter (Lichtjaren) wordt in het Nederlands uitgegeven, na het relatieve succes van Alles wat is.

23 nov 2013

Te ontdekken : de boekenapotheek

De_Boekenapotheek3.jpgDe boekenapotheek is een medisch handboek – maar dan anders. Of je nu de hik hebt of een midlifecrisis, last van slapeloosheid of gebrek aan humor, liefdesverdriet of obesitas, het zijn stuk voor stuk aandoeningen waarvoor je in De boeken-apotheek een medisch literair advies aantreft.

In dit fascinerende handboek vind je fictionele zalfjes van Saramago, balsems van Balzac en prozapleisters van Perec en Proust. In totaal 550 romans, inclusief het werk van Gerard Reve, Tommy Wieringa en Kluun, bieden hulp bij niet minder dan 320 aandoeningen. Soms is het het verhaal zelf dat afleiding biedt, dan weer het ritme van het proza dat de psyche streelt en stimuleert.

Lees bijvoorbeeld Kaas van Willem Elsschot als je jezelf verfoeit om een gebrek aan ambitie, ervaar de neergang van een alcoholist in Malcolm Lowry’s Onder de vulkaan wanneer je te dorstig begint te worden, of lees De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson als je het dagelijks leven te zwaar opvat.

De boekenapotheek, die wereldwijd zal verschijnen, is geschreven door twee gepassioneerde Engelse ‘bibliotherapeuten’. Het boek is voor een kwart aangevuld met recepten van Nederlandse en Vlaamse bodem. Deze lemma’s zijn verzorgd door literair journalist Maarten Dessing. (bron : uitgeverijpodium.nl)

Arthur Japin - De man van je leven

Met een naam als Arthur Japin denk je niet meteen aan een Nederlandse auteur, maar eerder aan een France romancier. Toch is de man geboren en getogen in Nederland en schreef hij al een heel oeuvre bij elkaar. Tot 1987 was hij eerst acteur voor hij begon te schrijven en dat vind je wel terug in zijn romans en verhalen. Het toneel is nooit ver weg en meerdere van zijn verhalen lenen zich dan ook perfect voor toneelstukken en scenario's. In 2014 zal zijn in 2010 verschenen roman Vaslav op het toneel worden gebracht met o.a. Jeroen Crabbé in een hoofdrol. Ook in zijn nieuwste roman De man van je leven waan je je in het publiek terwijl voor je ogen de scènes naadloos aan elkaar worden gespeeld.


Het hele verhaal speelt zich af in hun tweede huis in de duinen, waar Tilly en Markus graag verblijven, omdat het dicht bij de zee is. Ze zijn naar hier verhuisd nadat Tilly Markus heeft verteld dat ze zwaar ziek is en niet meer lang zal leven. Omdat ze nog maar prille veertigers zijn, is bij Tilly het idee gegroeid dat Markus na haar dood niet te lang moet treuren en is ze dan ook actief op zoek gegaan naar een vrouw die haar plaats aan zijn zijde kan innemen.

Ze heeft een profiel van haar man op een datingsite gezet: "aantrekkelijke weduwnaar zoekt steun bij academische vrouw na recent verlies". Een van de reacties springt eruit en Tilly spreekt af met deze vrouw wanneer haar man even uit huis is. Iris verwacht een man te zien en heeft de nodige overtuiging nodig om mee te stappen in Tilly's plan. Ze zal zich als jeugdvriendin voordoen om zo het vertrouwen van Markus te winnen. Wanneer de in scène gezette eerste ontmoeting plaatsvindt, zijn ze beiden uit hun lood geslagen.

Ze kennen elkaar immers en wel zeer intiem. Iris is een jaar lang de minnares geweest van Markus en hoopte zelfs dat hij uiteindelijk voor haar zou kiezen. Ze zijn zelfs nog samen op reis geweest waar ze zich gedroegen als een pas gehuwd koppel. Na terugkomst maakte Markus echter abrupt een einde aan de relatie. Iris heeft dat nooit begrepen. Langzaam groeit bij haar het besef dat de ziekte van zijn vrouw weleens de oorzaak zou kunnen zijn van hun breuk en dat diezelfde vrouw hen nu ongewild een tweede kans geeft.

De roman is duidelijk opgedeeld in drie delen. Het eerste hoofdstuk is een introductie van de personages en hun achtergrond. Je hebt het echtpaar en de maîtresse, maar op de achtergrond sluimert nog een vierde personage, nl. de nakende dood van Tilly. Het tweede hoofdstuk vertelt de voorgeschiedenis van het overspel met de reis naar Samolo als orgelpunt. Het derde hoofdstuk zou je het eindspel kunnen noemen, waarbij de verschillende partijen langzaam zichzelf blootgeven.

Het verhaal speelt zich af op 1 dag en op 1 locatie. De man van je leven is misschien geen spannend verhaal, maar komt toch verrassende uit de hoek. Als lezer meen je al snel te weten hoe de vork in de steel zit, maar kom je vaak bedrogen uit. Bovenal is deze roman een lofzang op het leven en de liefde. Want ondanks hun leugens is de liefde is net dat wat de drie hoofdrolspelers in dit stuk elk op hun eigen manier nastreven.

21 nov 2013

James McBride wint National Book Award met slavernijroman

9781594486340_custom-7634a3cafb37cbab43f07b8b8f14d29ef4d795f7-s2-c85Niet favorieten als Jhumpa Lahiri of Thomas Pynchon, maar schrijver en jazzsaxofonist James McBride heeft verrassend genoeg de National Book Award gewonnen met zijn slavernijroman The Good Lord Bird. McBride nam de prijs stomverbaasd in ontvangst. The Good Lord Bird betreft een historische roman die zich afspeelt in 1857, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Centraal staat de weggelopen slaaf Henry Shackleford, die de ambitie koestert om een slavernijopstand te beginnen.
McBride debuteerde in 1996 met zijn autobiografie The Color of Water, dat goed verkocht in Amerika. Hij werkte sindsdien voor dagbladen als The Boston Globe, The Washington Post en The New York Times. Ook schreef McBride, zelf een verdienstelijk jazzmusicus, voor muziekblad Rolling Stone. De complete shortlist bestond dit jaar uit Rachel Kushner (The Flamethrowers), James McBride (The Good Lord Bird) George Saunders (Tenth of December), Jhumpa Lahiri (The Lowland) en Thomas Pynchon (Bleeding Edge).

De National Book Award wordt jaarlijks - dit jaar voor de 46ste keer - uitgereikt aan schrijvers die het Amerikaanse burgerschap bezitten. Boeken die tussen 1 december 2012 en 30 november 2013 in de VS zijn verschenen, maakten kans op de prijs. McBride wint omgerekend ruim elfduizend euro. Vorig jaar won Louise Erdrich met The Round House. (bron : nrc.nl)

18 nov 2013

Nobelprijswinnaar Doris Lessing (94) overleden

 
Nobelprijswinnaar Doris Lessing (94) overleden

 
De Britse auteur en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur Doris Lessing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat werd bevestigd door haar uitgever HarperCollins. In 1962 brak Lessing door met Het Gouden Dagboek - The Golden Notebook - een bundeling van vier ‘gekleurde’ dagboeken.
       
Lessing schreef in haar leven meer dan vijftig werken. Naast 'Het Gouden Dagboek', ook wel de feministische bijbel genoemd, zijn ook ‘De Zomer voor het Donker’ en ‘De Kloof’ gerenommeerd. Lessing schreef romans, poëziebundels, toneelstukken en non-fictieboeken over tal van onderwerpen zoals koloniaal Afrika en het mysterie van het 'vrouw-zijn'.
 
In 2007 won Lessing op 88-jarige leeftijd de Nobelprijs voor literatuur en was daarmee de oudste schrijfster ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Ze kreeg ook tal van andere literaire onderscheidingen.
 
Lessings oeuvre vormt een reflectie van haar leven. Ze werd geboren in wat nu Iran is, verhuisde als kind naar Rhodesië (nu Zimbabwe) en vestigde zich in 1949 definitief in Engeland. Ze was een tijdlang communistisch geëngageerd en kende twee mislukte huwelijken. (bron : standaard.be)

16 nov 2013

David Vann - Goat Mountain



David Vann is de laatste jaren erg productief met drie romans in drie jaar tijd. Steeds staan zijn geboortestreek Alaska en zijn familiegeschiedenis (die er een is vol moord, zelfmoord en overspel) centraal in zijn werk. Deze roman speelt zich af op het jachtgebied van zijn grootvader, Roy Ivory Vann en diens voorvaderen. Elk jaar gingen ze jagen op Goat Mountain. David zelf kruipt in de rol van een elfjarige, verteld vanuit het oogpunt van zijn volwassen versie. David Vann wordt door veel collega's bewonderd om zijn unieke stijl en ook in Goat Mountain hangt deze als een donkere sluier om het verhaal.



Een elfjarige jongen gaat nu al voor de derde keer met zijn vader en grootvader mee jagen op hun onherbergzame landgoed, Goat Mountain. Ook Tom, een goede vriend van zijn vader is elk jaar van de partij. Het jagen om te doden en het eten rond een kampvuur brengt deze mannen eenmaal per jaar terug naar de natuur van hun voorvaderen. De elfjarige jongen mag dit jaar voor het eerst zelf schieten en kijkt daar enorm naar uit. Achterin de truck moet hij het wild spotten, maar het eerste dat ze spotten is een stroper die zich op hun landgoed heeft gewaagd.

De vader houdt de stroper in het oog en laat zijn zoon ook kijken. Deze kijkt ingespannen door het vizier en haalt dan de trekker over. Ondanks de grote afstand valt de stroper zielloos neer. Zowel het kind als de drie bijstaanders beseffen amper wat er is gebeurd. Deze gebeurtenis zal de levens van de vier betrokkenen op hun kop zetten en hun stil, onuitgesproken verbond zal nooit meer hetzelfde zijn. Grootvader oppert weg te rijden, maar toch gaan ze het lichaam halen en hangen het op aan hun kamp als een stuk wild.

De elfjarige voelt geen spijt over zijn gruwelijke daad. Zijn gesloten vader is radeloos en zijn grootvader, een oermens met een zwak voor dennenappels, meent dat er een kwaad in de jongen schuilt en oppert hem te doden. Tom verwenst zijn jarenlange vriendschap met het gezelschap waardoor hij betrokken is geraakt in dit drama. Terwijl het lichaam van de stroper hen elke dag herinnert aan het gruwelijke tafereel, zetten ze de jacht verder. De rituelen van de jacht vormen immers de enige houvast die de mannen nog kennen.

Gaandeweg komen de verschillende personages tegenover elkaar te staan en zullen de verhoudingen verschuiven. De vader wil instinctief zijn zoon beschermen, hoewel hij hem niet kan begrijpen. Hij vindt wel dat zijn zoon boete moet doen. Tom wil als buitenstaander gerechtigheid voor het slachtoffer en wil de hele zaak openbaren. Grootvader leeft volgens zijn eigen wetten en is onvoorspelbaar. De elfjarig zelf is beducht op represailles van elk van de andere mannen. Hij zal nooit meer iemand volledig kunnen vertrouwen.

Goat Mountain is een ijzige roman waarbij de hoofdrol is weggelegd voor het barre en gevaarlijke landschap met zijn weidse vlaktes en ondoordringbare wildernis. Het verhaal is gelardeerd met barbaarse en Bijbelse verwijzingen die de wreedheid van de menselijke natuur belichamen. In een beklemmende sfeer wordt de jacht een ware helletocht, waar niemand ongeschonden uit zal komen.

11 nov 2013

Het Murakami festival

Murakami festival RG v03.indd

Das Magazin verandert Amsterdam voor één avond in een gigantische Murakami-leesclub. Op zaterdag 11 januari vindt het Murakami Festival plaats in Amsterdam. Een maand ervoor ontvangen 500 lezers Murakami’s nieuwste boek, een maand voordat het in de winkel ligt. Zij zijn de allereerste lezers van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren.

Wil jij een van die vijfhonderd worden? Dan kan je een ticket kopen via http://dasmag.nl/shop
Meer info is verkrijgbaar via de facebook-pagina van uitgeverij Atlas Contact.

Boeken van mijn vrouw : Sasha Grey - Het Juliette-genootschap

Sasha Grey was achttien toen ze haar dodelijk saaie geboortestad in Sacramento County verliet en naar Los Angeles verhuisde voor een flitsende carrière in de filmwereld. De pornografische filmwereld, welteverstaan. Haar films waren vernieuwend en choquerend en onder haar fans bevonden zich verrassend veel vrouwen. Greys klim naar de top van de erotische ladder werd bijgehouden door een groeiend aantal media en bracht haar internationale roem – en op het hoogtepunt deed zij het onvoorstelbare: ze stopte. Ze verliet de pornowereld. Ze had in haar leven nog meer te doen. Ze greep haar pen en begon te schrijven. Het Juliette-genootschap is het grootse, verrassende resultaat.

Catherine, een jonge filmstudente wier seksleven op het punt staat volledig los te barsten, komt in een geheime club terecht waar de machtigste mannen ter wereld hun diepste en donkerste fantasieën werkelijkheid kunnen laten worden. Hoewel Catherine op allerlei manieren geprikkeld wordt om te experimenteren, blijft de wereld om haar heen onvoorspelbaar en gevaarlijk. In Het Juliette-genootschap wordt een jong meisje snel volwassen en neemt ze je mee in haar honger naar meer. (bron : uitgeverijprometheus.nl)

9 nov 2013

Arnon Grunberg - Apocalyps

De eerste echte verhalenbundel van Arnon Grunberg is een schot in de roos. Dat kan ik je alvast meegeven. Waarom hij er zo lang mee heeft gewacht is mij een raadsel. Hij heeft deze verhalen over de jaren geschreven en nu gebundeld, na ze eerst te hebben herzien.
De rode draad in deze verhalen is misschien wel de radeloosheid die mensen overvalt. Zij die teleurgesteld raken of zij die ten koste van alles iets willen bewijzen. Dit kan leiden tot waanzin of bruut geweld met al dan niet rationele oorzaken. De verhalen willen choqueren, maar zijn ook vaak gekruid met de nodige ironie. 
Grunberg heeft zich in ieder geval volledig kunnen uitleven.


Welkom thuis - Een soldaat komt na vijf maanden terug uit Afghanistan, maar zijn thuiskomst voelt vreemd aan. Zijn dromen waren veel groter dan wat hij er nu voor terugkrijgt. Hij reageert zich af op zijn kinderen en vermoedt dat zijn vrouw hem bedriegt. Alsof hij zich nog in oorlogsgebied bevindt, vat hij een plan op om het gevaar te elimineren.

Selmonosky's droom - Na de dood van haar man brengt een moeder haar gezin over van Israël naar de Verenigde Staten om een nieuw leven op te bouwen. Met haar lichaamsgeur zal ze nooit ver geraken, maar haar jongste zoon zal het ver schoppen. Als hij eenmaal zijn roeping heeft gevonden heeft Harry er werkelijk alles voor over om zijn journalistieke stukken bij een grote krant geplaatst te krijgen.

Iemand anders - Een knappe veertigjarige psychiater heeft al zijn zaakjes op orde. Hij is knap, welgesteld en tevreden met zijn leven. Hij is single, maar ziet daar geen problemen in. Hij wil zelfs een Chinees kindje adopteren. Dan wordt hij halsoverkop verliefd op een jonge roekeloze vrouw. Na een weergaloze nacht wacht hij vol ongeduld op haar, maar dan krijgt hij twee detectives over de vloer.

De blonde aap - De blonde aap heeft een boek geschreven dat niet verkoopt. Als ze op televisie komt, excuseert ze zich publiekelijk voor haar gebrek aan talent. In geen tijd ontpopt ze zich tot een fenomeen. Ze krijgt een televisieprogramma waar ze over alles de waarheid kan spreken. Miljoenen kijkers hangen aan haar lippen. Haar ultieme doel is iedereen te beminnen die zich onbemind voelt. Een massa onbeminden dient zich aan.

Apocalyps bestaat uit een twintigtal duidelijk afgelijnde verhalen met een pointe en een rake typering van de personages. Het eerste verhaal met de titel Apocalyps is nieuw, de rest is reeds eerder verschenen, doch ik heb er nooit iets van gelezen. De iets grotere verhalen die soms uit meerdere delen bestaan genieten mijn voorkeur, de kleinere verhalen zijn vaak persiflages met een morbide humor. Ik ben nooit fan geweest van Grunbergs columns, maar met dit verzameld werk weet hij mij blij te verrassen.

8 nov 2013

Stoner ... het verhaal gaat verder

Stoner zal in 2014 op de planken gezet worden door Ursul de Geer, die al eerder Sandor Marai's Gloed succesvol voor het theater bewerkte. Een filmdeal voor Stoner is ook in de maak, dus de saga continues...

John Williams (1922-1994) wordt momenteel wereldwijd herontdekt als schrijver van een uniek en hartverscheurend oeuvre. Hij publiceerde vier romans: Nothing but the Night, Butcher’s Crossing (december 2013), Augustus en Stoner. (bron : lebowskipublishers.nl)


7 nov 2013

Wordt verwacht : John Williams - Butcher's Crossing


Butcher's crossingNa de onverhoopte hype rond Stoner, hoopt men dit succes nog eens dunnetjes te kunnen overdoen met Butcher's Crossing. "De beste (anti-)western die ooit geschreven is, over de strijd van een man tegen de elementen."

De jonge Will Andrews komt na een lange reis aan in het van God en iedereen verlaten dorp Butcher's Crossing in Kansas en neemt een ingrijpend besluit: hij gaat mee op wat een van de laatste grote jachten op de bizon zal zijn. Als de mannen in het nauw worden gedreven door de snel invallende winter leert Andrews meer van zijn land dan hij ooit had kunnen voorzien. Verschijningsdatum 1 december 2013.

5 nov 2013

Alejandro Zambra - Manieren om naar huis terug te keren

Alejandro Zambra Manieren om naar huis terug te kerenAlejandro Zambra is een Chileense schrijver en dichter die als een grote belofte wordt bestempeld. Niet zijn gedichten, maar zijn debuutroman Bonsai was zijn grote doorbraak en werd zelfs verfilmd. Manieren om naar huis terug te keren is zijn derde roman. In vier hoofdstukken wisselt Zambra tussen de naïeve en ontroerende stem van een jongetje van negen en de stem van een jonge schrijver die veel van hemzelf wegheeft. In verschillende versies vertelt hij het verhaal van zijn generatie die gebukt gaat onder de dictatuur van Pinochet waar politieke opvattingen uit den boze zijn. In zijn vorige roman sprak een literatuurprofessor nog de wens uit dat hij een boek wil schrijven over een jongetje en zijn familiegeschiedenis En zo geschiedt in deze roman.

Het eerste hoofdstuk gaat over de kinderen van deze generatie. Een aardbeving blijkt lang niet hetzelfde verlammend effect te hebben op hun ouders dan de politieke malaise waarin zij leven. Vanuit de ogen van de kinderen is dit vaak onbegrijpelijk. Ze spelen onwetend hun eigen spelletjes. Wanneer de twaalfjarige Claudia een negenjarige jongen vraagt "haar oom" te bespioneren, doet hij dit fanatiek en zonder achterdocht. Men vermoedt dat de oom een communist is, het wantrouwen onder de volwassenen is groot. De jongen brengt naarstig verslag uit van iedereen met wie de oom contact heeft gehad tot op de dag dat Claudia blijkt te zijn verdwenen.

Het volwassen personage in deze roman is Alejandro Zambra zelf, bezig aan een nieuwe roman. De roman is gebaseerd op zijn familie, maar hij zit met een hoop bezwaren en afwegingen. Het negenjarige jongetje is op hemzelf gebaseerd, maar dan ook weer niet. De grenzen tussen realiteit en fictie beginnen te vervagen. Alejandro is ondertussen een dertiger en gescheiden van Eme, met wie hij terug een relatie wil aanknopen. Komt zij ook in zijn boek voor als Claudia?

Als de negenjarige jongen een twintiger is geworden, vindt hij eindelijk Claudia terug, wanneer die terug uit de VSA komt om haar vader te begraven. Ze hebben een kortstondige relatie en samen bezoeken ze hun oude dorp en komen de herinneringen bovendrijven. Vader Alberto nam vanaf de aardbeving de identiteit aan van zijn broer Raul om dicht bij zijn gezin te vertoeven. Alberto was een zogenaamde revolutionair, constant op de vlucht. Anderen hielden zich afzijdig en concentreerden zich op hun gezin. In die tijd was niets wat het leek en niemand was onschuldig.

Manieren om naar huis terug te keren is een ontwikkelingsroman met politieke inslag. In een prachtige poëtische taal rekent Alejandro Zambra af met zijn verleden en dat van zijn familie. Er is geen keurig afgewerkte plot en het verhaal zit vol leemtes, maar dat is eigen aan het verhaal en vormt absoluut geen beletsel om met volle teugen te kunnen genieten van deze rijk gestoffeerde roman.

3 nov 2013

Wordt verwacht : Dave Eggers - De cirkel


De cirkelOp 11 november verschijnt de nieuwe roman van Dave Eggers, genaamd De cirkel. De 24-jarige vrouw Mae Holland komt te werken bij het technologiebedrijf The Circle, op het oog een combinatie van Facebook, Google en Twitter. Ze ervaart hoge werkdruk. Ook voelt ze zich gedwongen haar persoonlijke leven te delen. ‘Geheimen zijn leugens’ en ‘Privacy is diefstal’, zijn de slogans van het bedrijf die zo ontleend lijken aan Orwells 1984. In Amerika werd de roman alvast onthaald op gemengde reacties. Ook werd Dave Eggers beschuldigd van plagiaat door oud-Facebook medewerker Katherine Losse, die haar ervaringen verwerkte in haar roman The Boy Kings.

1 nov 2013

Belg maakt kans op prestigieuze Prix Goncourt

Nue van de Belg Jean-Philippe Toussaint (55), is een van de vier romans die meedingen naar de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncourt. Dat heeft de Académie Goncourt bekendgemaakt. 

Naast de Belgische auteur Jean-Philippe Toussaint maken ook nog Pierre Lemaitre (Au revoir là-haut), Karine Tuil (L'invention de nos vies) en Frédéric Verger (Arden) kans op de prestigieuze Prix Goncourt.

Nue is Toussaints vierde en laatste boek over het leven van Marie Madeleine Marguerite de Montalte, modestyliste en gezellin van de verteller van het verhaal. Met Nue zet de schrijver een punt achter de vierdelige reeks over de liefdesgeschiedenis van het koppel doorheen de seizoenen, waarvan het eerste deel verscheen in 2002.

De winnaar van de Prix Goncourt wordt maandag 4 november om 12.45 uur bekendgemaakt in restaurant Drouant in Parijs. Vorig jaar won Jérôme Ferrari de literatuurprijs met Le sermon sur la chute de Rome. (bron : deredactie.be)